14/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U jednom danu 11 intervencija

Kao rijetko kada vatrogasci pljevaljske Službe zaštite i spasavanja sredinom februara imali su pune ruke posla. Visoke dnevne tEmperature do 22 stepena Celzijusa su osušile travu i rastinje, a mnogi su iskoristili tu priliku da uređuju livade ugarom. Na sve ovo se dodao vjetar promjenljivih pravaca, pa su vatrogasci samo 17. februara imali 11 intervencija. Kako to već biva gorelo je u raznim, udaljenim dijelovima opštine: Komini, Jugovo, Boljanići ( dva puta ), Vlaovići, Vidre, Selac, Potkovač, Zabrđe, Poros ( dva puta ), Male Krće.

-Najveći problem je bio šumski požar i požar trave i niskog rastinja u Jugovu kada je bio ugrožen seoski dom, kapela. Objekat je u poslednjem trenutku spašen. Jak vjetar promjenljivog pravca je veoma rizičan kod požara, u ovom slučaju došlo je do ogromnog zadimljavanja pa su vatrogsci gasili i sa maskama. Kada bi vjetar promijenio pravac i dim krenuo na njih morali bi da se brzo sklone, stave maske i tek potom nastave da gase. Karakteristično je da se toga dana stanovništvo, osim u Boljanićima, nije uključilo u gašenje požara, čak ni kada je njihova imovina u pitanju, što me je iznenadilo. Velika je pomoć da se vatrogascima odnese naprtnjača ili da se pomogne u gašenju, makar običnom granom – kaže Goran Čavić, komandir pljevaljske Službe zaštite i spašavanja.

Ostali požari su bili usled zapaljenja niskog rastinja, a gotovo su svi posledica ljudskog faktora. Čavić apeluje na građane da ne pale livade kada ima vjetra, da ne rade to sami, već po dvojica, trojica, da naprave zaštitni pojas opkosivši dva metra trave, da ne pale livade u blizini objekata, da ne ostavljaju požar bez nadzora i kontrole… On objašnjava da je većina objekata na selu od drveta i da je ključna intervencija u roku od 15 minuta, ukoliko se ne gasi tada, male su šanse da se objekat spase.

Samo 17. februara na terenu je bilo četiri vozila, od raspoloživih pet, jer u gradu u svakom trenutku mora biti najmanje jedno vozilo i šest vatrogasaca. Tako za intervencije širom opštine na raspolaganju ostaje 23 vatrogasca, što smatra Čavić nije veliki broj, naročito kada se javi više požara istovremeno.

-Bili smo preopterećeni, ali sjutradan je srećom pomogla kiša da ne bude novih intervencija. Uz to, naša vozila su jako stara, pa je svaki odlazak na teren propraćen kvarom. Najzahtjevnije je kada nas zovu u noćnim satima i kad treba djelovati na terenu koji, objektivno, ne poznajemo – ističe Čavić.

Vrijeme početkom godine je znatno uticalo na pojavu požara. Zbog blagog vremena pljevaljski vatrogasci su gasili jedan šumski požar čak 2. januara, što je rijetkost. S druge strane, zbog niskog snijega nije bilo intervencija spasavanja zarobljenog stanovništva i dopremanja namirnica, što je zimi uobičajen zadatak službe.

Učestale su bile i intervencije usled zapaljenja dimnjaka. Naročito su zahtjevna bila zapaljenja dimnjaka u objektima u Gagovića imanju i ulici Vuka Karadžića.

-Vatrogasci su morali da sklanjaju parket kraj dimnjaka zbog ogromne temperature koja se razvijala u zapaljenom dimnjaku. Zapaljenje je prvenstveno posledica neočišćenih dimnjaka, apelujem na građane da pravovremeno očiste dimnjake. Nekada su otvori za izbacivanje čađi zazidani, a veliki problem su i zatvoreni stanovi u stambenim zgradama, kada je teško intervenisati bez dozvole, jer bi se praktično morao obijati stan – kaže Čavić.

Osim požara Služba redovno pruža tehničku pomoć Hitnoj pomoći, prilikom zaglavljivanja vozila i kvarova.

Imali su i jednu tehničku intervenciju, vađenje povrijeđene osobe iz automobila, a nakon saobraćajne nesreće u noćnim satima.

Komandir Čavić je pohvalio vatrogasce i njihov predan i požrtvovan rad, uz uvjerenje da će tako i nastaviti.