31/05/2023
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U martu prošle godine padali rekordi po dnevnom broju požara na otvorenom, ovih dana se koriste motorne sanke

Tokom četvrtka, 22. marta pripadnici Službe zaštite i spašavanja bili su angažovani kao asistencija Hitnoj službi od koje je poziv za pomoć i stigao.

Radilo se o potrebi transporta motornim sankama starije, bolesne ženske osobe iz sela Rudići na samoj granici sa BiH ( Opština Čajniče ) do vozila hitne službe a potom i do bolnice u Pljevljima.

Koristeći opremu za takve vrste intervencija vatrogasci-spasioci su se oko 15 časova uputili prema selu Kržava koje je od Pljevalja udaljeno oko 75 km a potom koristeći motorne sanke još 15 km do sela Rudići i porodice Bošković koja je tražila pomoć.

Poslije višečasovnog puta po teško prohodnim i zavijanim seoskim stazama i dolaskom u dom porodice Bošković, uslijedio je šok za vatrogasce-spasioce. Naime, suprug bolesne starice je odbio da dozvoli da se ona na takav način transportuje do vozila hitne službe. Tako su svi napori i borba sa smetovima pripadnika Službe zaštite i spašavanja bili uzaludni.

Pripadnici pomenutih službi imaju svoje porodice, ovakvim vrstama intervencija ( iako im je to posao ) žrtvuju svoje živote i zdravlje a nesavjesni pojedinci svojim neodgovornim ponašanjem ( što je slučaj bio i juče ) takve pojave pospješuju.

Kao i više puta do sada nesebičnu pomoć pripadnici Službe zaštiti i spašavanja pružio je Vladan Vučković, volonter Crvenog krsta.

Zanimljivo je napomenuti da je Služba zaštite i spašavanja tokom mjeseca marta 2017. godine dnevno imala od 15-20 intervencija na otvorenom prostoru da bi ove godine obzirom na vremenske (ne)prilike u strukturi intervencija primat uzele ove koje se odnose na korišćenje motornih sanki i pomoć stanovništvu na ruralnom području naše opštine

Izvor: PV Informer

%d bloggers like this: