22/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Dodjelom nagrada i priznanja i prikazivanjem kratkih filmova o aktivnostima koje pripadnici sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori sprovode, sinoć je u KIC-u „Budo Tomović“ svečano obilježen 1. mart – Dan zaštite i spašavanja i Međunarodni dan civilne zaštite.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić, čestitao je nagrađenima i poželio im da i naredne zadatke obavljaju uspješno, profesionalno i odgovorno, kako su ih i do sada obavljali. Podsjetimo, sistem zaštite i spašavanja u Crnoj Gori ima dva nivoa, lokalni i nacionalni. Na lokalnom nivou službe zaštite i spašavanje predstavljaju prvi odgovor na sve vrste hazarda. Tokom 2015. godine, službe zaštite i spašavanja imale su 14 578 intervencija.

,,Rizikujući sopstvene živote spašavali su tuđe, kao i materijalna dobra, i uvijek na isti način, hrabro i odgovorno. To je ono što ovu profesiju čini posebnom i plemenitom”, istakao je Mulić.
Na korektnoj i profesionalnoj saradnji zahvalio je i specijalističkim jedinicama za zaštitu i spašavanje – Gorskoj službi spašavanja, Crvenom krstu Crne Gore, kajakašima, rafterima, roniocima, radio amaterima, speleolozima, Kinološkom savezu, dobrovoljnim društvima, napomenuvši da se kroz nova zakonska rješenja stvaraju uslovi za njihov bolji status i bolju opremljenost.
Na državnom nivou aktivnosti sistema zaštite i spašavanja ogledaju se uglavnom kroz rad Direktorata za vanredne situacije MUP-a, a one su bile brojne i raznovrsne i odnosile su se prevashodno na normativno pravno unapređenje sistema, realizaciju projekata, stručno osposobljavanje i usavršavanje. Najvažnija aktivnost kada je u pitanju normativno pravno unapređenje sistema je izrada izmjena i dopuna Zakona o zaštiti i spašavanju koji je trenutno u skupštinskoj proceduri. Ovaj zakon je ozbiljan iskorak u unapređenju sistema i njime su stvorene dobre pretpostavke za formiranje jedinica civilne zaštite koje bi bile važna podrška sistemu zaštite i spašavanja. Njime je predviđeno i formiranje Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje kojim će se omogućiti kvalitetnije opremanje svih učesnika sistema. Od važnih aktivnosti Mulić je izdvojio i stavljanje u punu funkciju Operativno-komunikativnog centra 112.
Učestvovanjem u brojnim projektima sa domaćim i međunarodnim partnerima, Direktorat za vanredne situacije dokazao je da se odgovornim i posvećenim radom može dati doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja, samim tim, raditi u korist građana.

Na sinoćnjoj ceremoniji novčane nagrade dobili su Đorđije Veljić, bivši načelnik službe zaštite i spašavanja Opštine Berane, Vojislav Stijepović, vatrogasac u Službi zaštite Podgorica, Radonja Raonić, spasilac Službe zaštite i spašavanja Opštine Žabljak, Rosić Branko, vatrogasac – spasilac Službe zaštite i spašavanje Opštine Pljevlja i Murić Edin, spasilac Službe zaštite Opštine Rožaje. Zahvalnice su pripale Drinčić Ranku, referentu za operativne poslove – vozaču – vatrogasacu – spasiocu Službe zaštite i spašavanja Opštine Šavnik, Grdinić Dušku, operativnom rukovodiocu u Službi zaštite Opštine Bijelo Polje, Pekaj Leonardu, pomoćniku Načelnika za operativne poslove Službe zaštite i spašavanja Opštine Ulcinj i Plumaj Marku, vatrogascu Službe zaštite Podgorica. Plaketa zaštite i spašavanja dodijeljena je Gorskoj službi spašavanja Crne Gore sa sjedištem u Nikšiću, a značka zaštite i spašavanja Miliji Rovčaninu, pilotu Avio-helikopterske jedinice MUP-a.

U ime nagrađenih, prisutnima se obratio pilot Avio-helikopterske jedinice MUP-a Milija Rovčanin zahvalivši se Direktoratu za vanredne situacije što su prepoznali i na ovaj način odali priznanje pojedincima i organizacijama koje su se u prethodnom periodu aktivno bavili spašavanjem tuđih života i materijalnih dobara. On vjeruje da će ova priznanja biti dodatni stimulans u izvršavanju zadataka u budućem periodu.