19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Zahvaljujući donaciji Narodne Republike Kine u iznosu od oko 38.000 evra Služba zaštite i spasavanja opštine Pljevlja prvi put će dobiti kvalitetne uniforme. Radi se o kompletu jakni i pantalona a cijena jednog kompleta je 1.250 eura. Komandir službe Goran Čavić nam je rekao da je kontingent sa opremom stigao u Podgoricu i da svakog dana očekuju isporuku u Pljevlja.

– To je za nas jedan poseban i radostan događaj. Prvi put od kad ova služba postoji vatrogasci će imati jednu vrhunsku uniformu, zaštitno odijelo za tehničke intervencije i gašenje požara. Uniforme po komadu koštaju 1.250 eura bez PDV-a i sastoje se od pantalona i jakne a nabavljene su donacijom Narodne Republike Kine u maju mjesecu u iznosu od oko 38.000 eura što se potpuno uklopilo u ovu cifru koja je nama bila potrebna kako bi svaki pripadnik službe-operativac imao tu zaštitnu uniformu – kaže Čavić.

Čavić naglašava da su uniforme nabavljene preko tendera od njemačke firme „Texport“ i da su izuzetnog kvaliteta. On dodaje da oprema i dobra vatrogasna vozila predstavljaju osnovna sredstva za rad a to je sve u interesu građana Pljevalja i za njihovu sigurnost.

– Kineska ambasada nam je uplatila novac a sam postupak nabavke i odabira proizvođača smo uradili mi i te uniforme su pa sigurno sam vrh zaštite kada su u pitanju vatrogasna odijela što se tiče Evrope. Mislim da nepostoji trenutno bolja uniforma od te. Koliko sam ja informisan u ovom momentu takvu uniformu ima Služna zaštite Podgorica, Kotor, aerodromi Crne Gore i jedan dio vatrogasaca u Hereceg Novom. Ova uniforma je zaista nešto što nama predstavlja jedan nevjerovatan podstrek za dalji rad. Vatrogasci nikada nijesu dobijali ovakve uniforme. Bilo je teško prethodnih godina u jednom kontigentu nabaviti sve te uniforme. Ovaj put smo to uspjeli i zaista to za vatrogasce pored dobrih vozila predstavlja jedno da kažemo osnovno sredstvo za rad. Trudićemo se da opravdamo to što smo dobili i mogu vam reći da sigurno sa takvom opremom vatrogasci će biti efikasniji u intervenijama koje trenutno radimo. Oprema ima svoje tehničke karakteristike. Otporna na određene kisjeline, na odeđene temperature. Ne mogu vam tačno reći ali mislim da je nešto oko 800 C na dva metra može 5 minuta da se izdrži. Uniforma ima sve potrebne sertifikate, njemački proizvođač i ponosni smo na jednu takvu stvar koju ćemo imati u našoj službi. Ako sve bude onako kako smo dogovorili, ambasador Kine je prilikom potpisivanja tog ugovora izrazio želju da kada te uniforme dođu da i on dođe ovde kod nas. Narednih dana kada mi njega informišemo da smo dobili te uniforme, nadam se da ćemo moći svi zajedno da prisustvujemo tome. Sve ovo što radimo je samo za dobro građana Pljevalja i njihovu sigurnost – zaključuje Čavić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oslobodilo je ovu donaciju plaćanja pdv-a a uz nove šljemove koje su jednim dijelom dobili od Rudnika uglja a jednim dijelom sami nabavili operativci Službe zaštite su konačno dobro opremljeni za gašenje požara i druge intervencije.