05/12/2023
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U okviru posjete Pljevljima 6. novembra 2018. godine, ambasador N.R. Kine u Crnoj Gori, gospodin Liu Jin, odvojio je vrijeme da na Trgu „13. jul“ posjeti i pljevaljske vatrogasce i kratko se zadrži u razgovoru sa njima, zajedno sa svojim domaćinima, gradonačelnikom Pljevalja Mirkom Đačićem i Eminom Salihović menadžerom u opštinskoj administraciji. Ambasador Kine je prilikom potpisivanja ugovora o donaciji za pljevaljske vatrogasce izrazio želju da kada te uniforme budu isporučene dođe u posjetu vatrogascima što je i ostvario prilikom današnje posjete Pljevljima.

Kineski ambasador je ovom prilikom mogao da se upozna sa realizacijom donacije koju je za pljevaljske vatrogasce obezbjedila N.R. Kina.

Zahvaljujući donaciji Narodne Republike Kine u iznosu od oko 38.000 evra Služba zaštite i spasavanja opštine Pljevlja prvi put je dobila kvalitetne uniforme. Radi se o kompletu jakni i pantalona a cijena jednog kompleta je 1.250 eura.

Komandir službe Goran Čavić nam je rekao da je kontingent nedavno isporučen Vatrogasnoj jedini u Pljevljima: „ To je za nas jedan poseban i radostan događaj. Prvi put od kad ova služba postoji vatrogasci imaju jednu vrhunsku uniformu, zaštitno odijelo za tehničke intervencije i gašenje požara. Uniforme po komadu koštaju 1.250 eura bez PDV-a i sastoje se od pantalona i jakne a nabavljene su donacijom Narodne Republike Kine u iznosu od oko 38.000 eura što se potpuno uklopilo u ovu cifru koja je nama bila potrebna kako bi svaki pripadnik službe-operativac imao tu zaštitnu uniformu – kaže Čavić.

Čavić naglašava da su uniforme nabavljene preko tendera od njemačke firme „Texport“ i da su izuzetnog kvaliteta. On dodaje da oprema i dobra vatrogasna vozila predstavljaju osnovna sredstva za rad a to je sve u interesu građana Pljevalja i za njihovu sigurnost.

– Kineska ambasada nam je uplatila novac a sam postupak nabavke i odabira proizvođača smo uradili mi i te uniforme su pa sigurno sam vrh zaštite kada su u pitanju vatrogasna odijela što se tiče Evrope. Mislim da nepostoji trenutno bolja uniforma od te. Koliko sam ja informisan u ovom momentu takvu uniformu ima Služna zaštite Podgorica, Kotor, aerodromi Crne Gore i jedan dio vatrogasaca u Hereceg Novom. Ova uniforma je zaista nešto što nama predstavlja jedan nevjerovatan podstrek za dalji rad. Vatrogasci nikada nijesu dobijali ovakve uniforme. Bilo je teško prethodnih godina u jednom kontigentu nabaviti sve te uniforme. Ovaj put smo to uspjeli i zaista to za vatrogasce pored dobrih vozila predstavlja jedno da kažemo osnovno sredstvo za rad.

Trudićemo se da opravdamo to što smo dobili i mogu vam reći da sigurno sa takvom opremom vatrogasci će biti efikasniji u intervenijama koje trenutno radimo. Oprema ima svoje tehničke karakteristike. Otporna na određene kisjeline, na odeđene temperature. Ne mogu vam tačno reći ali mislim da je nešto oko 800 C na dva metra može 5 minuta da se izdrži. Uniforma ima sve potrebne sertifikate, njemački proizvođač i ponosni smo na jednu takvu stvar koju ćemo imati u našoj službi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova oslobodilo je ovu donaciju plaćanja pdv-a a uz nove šljemove koje su jednim dijelom dobili od Rudnika uglja a jednim dijelom sami nabavili operativci Službe zaštite su konačno dobro opremljeni za gašenje požara i druge intervencije.

Izvor: PV INFORMER​

%d