15/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

I do sada smo bili na visini zadatka, ali sa novom opremom i vozilima siguran sam da ćemo biti još efikasniji u zaštiti i spašavanju građana i imovine u vanrednim situacijama, pružanju pomoći prilikom elementarnih nepogoda i saobraćajnih nezgoda – kazao je komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić.

Nova oprema, zaštitna odijela za vatrogasce su prije mjesec nabavljeni zahvaljujući donaciji NR Kine.

– Radi se o odijelima koja su proizvod Tekspota, firme koja je jedna od najboljih za proizvodnju vatrogasne opreme u Evropi. Kineska ambasada i NR Kina su dali novac, mi smo kupili zaštitna odijela – kaže Čavić.

Za Službu zaštite, ističe on, nabavka takve opreme je događaj koji je obilježio godinu.

– Prvi put od kada je Služba formirana vatrogasci imaju odijelo koje je adekvatno, standardizovano za takve poslove i smatram se počastvovanim što smo uspjeli da riješimo taj višedecenijski problem. Do sada su nas odbornici na skupštinskim zasijedanjima, prilikom predstavljanja godišnjih izvještaja, pitali: „Znači li to da vatrogasci nijesu dovoljno zaštićeni“? Naš odgovor je glasio: „Da, tačno je, nijesmo dobro opremljeni“. To je prošlost. Uz šljemove, rukavice, cipele koje sad imaju, oni su zaštićeni kako treba evropski vatrogasac, po standardima Evrope, da bude zaštićen. Pred tako zaštićene ljude možete da postavite i zahtjevnije i odgovornije zadatke, što je najvažnije. Zbog toga se i ja osjećam sigurnije jer ako pošaljem čovjeka na intervenciju, a on se povrijedi, iako nijesam odgovoran, kao normalan i odgovoran čovjek osjećam grižu savjesti – kaže Čavić.

LJETO 2018.

Osim po nabavci opreme, on kaže da će vatrogasci ovu godinu pamtiti po požaru u RTV Pljevlja i vremenskim prilikama koje su im išle naruku.

– Gašenje požara na zgradi gdje su prostorije RTV Pljevlja bila je jedna od najtežih intervencija koje je Služba imala od postojanja. Imamo službenika koji radi 27 godina i on kaže da mu je to bila najteža intervencija u njegovoj profesionalnoj karijeri. Smatram, a takve su i reakcije javnosti, da smo dobro odgovorili tom izazovu. Nažalost, stradale su prostorije RTV, ali mislim da je to u onom momentu i onakvoj stihiji najmanje što je moglo da se desi. Dobrom intervencijom sačuvali smo prostorije političkih partija i društveno-političkih organizacija koje se nalaze na spratu niže, kao i prostorije Područnog odjeljenja Arhiva Crne Gore na prvom spratu. Uz zgradu DPO, koju je zahvatio požar, je i zgrada u kojoj su smješteni Fond zdravstva i Fond PIO, tako da su svi ti objekti sačuvani. Bilo je štete, ali ni približno koliko je moglo da bude da nijesmo adekvatno odgovorili – ističe Čavić.

Kada je o vremenu riječ, poslužilo ih je pa su vatrogasci imali ovog ljeta manje posla nego prethodnih. Čavić vjeruje kako su tome doprinijele i njihove aktivnosti te povećana svijest građana.

– Naš posao možemo podijeliti na preventivne aktivnosti, aktivnosti u toku akcije, tj. operativne, i sanacione, koje podrazumijevaju otklanjanje nastale štete. Prevencija, odnosno stvaranje uslova da do požara ne dođe, spada u domen svakodnevnih obaveza. Ako smo uspjeli da smanjimo broj požara na taj način, a očigledno je da jesmo, zadovoljan sam jer naše ektivnosti daju rezultate, ali sam veoma zahvalan građanima koji primjenjuju naše preporuke. Ne možemo ništa postići sami. Služba zaštite ima 35 ljudi i to nije neiscrpan resurs. Građani treba da učine sve što je u njihovoj moći da sačuvaju svoju bezbjednost, a mi intervenišemo tamo i kada običan čovjek nije u stanju to da radi – ističe Čavić.

VOZILA

Uz ličnu opremu, Službi zaštite veoma je važan segment kolektivna koja podrazumijeva vozila i njihovu opremljenost. Komandir Čavić nije zadovoljan tehničkom opremljenošću.

– Kamioni su vrlo stari, najstariji je 80. godište, ali je potpuno ispravan, jer ga dobro održavamo, kao i ostala vozila, i prolazi tehnički pregled. Međutim, to vozilo je zastarjelo po tehnologiji. Ovih dana očekujemo da zvanično dobijemo četiri od šest vatrogasnih vozila koja duže vrijeme nijesu mogla iz formalnih razloga biti stavljena u funkciju. Kada se to završi, bićemo operativniji i brži jer je brzina u našem poslu najvažnija. Tada ćemo zaista moći da kažemo kako smo, ako izuzmemo Podgoricu koja je institucija po tom pitanju, među najopremljenijim službama u Crnoj Gori – kaže komandir Čavić.

ZARADE

Međuljudskim odnosima u kolektivu i radnoj disciplini Čavić daje najvišu ocjenu. Nema kašnjenja, neopravdanih izostanaka, upotrebe alkohola… Sa druge strane, i menadžment uredno izvršava obaveze koje ima prema zapošljenima.

– Sva primanja regulisana su zakonom, i sve ih poštujemo, od povećanja od 20 odsto na platu, povećanja koeficijenta nakon toga, prekovremenog rada, noćnog rada, do kućne pripravnosti. Prosječna plata naših vatrogasaca prošlog mjeseca je bila 570 eura sa srednjom školom, što je iznad državnog i opštinskog prosjeka i mislim da je to u ovom momentu zadovoljavajuće. Imamo puno razumijevanje lokalne uprave i predsjednika opštine, gospodina Mirka Đačića, pa često bivaju i nagrađeni novčano. Rukovodstvo opštine potpuno shvata značaj koji ima Služba zaštite i spašavanja za grad – naglašava Čavić.

Građani zovu za razne intervencije 

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić zadovoljno ističe da je Služba zaštite jedan od djelova lokalne samouprave u koji građani imaju najviše povjerenja.

– Ako građani imaju osjećaj da im možemo pomoći, ako se zbog toga osjećaju sigurno i zaštićeno, onda smo mi našu svrhu i zadatak ispunili. A to je najbitnije, da se građani ne samo u Pljevljima, već u čitavoj Crnoj Gori, osjećaju sigurno kad se kaže Služba zaštite. Trudimo se koliko možemo da opravdamo povjerenje koje imamo kod građana. Ponosan sam jer nijesmo imali nijednu pritužbu na neprofesionalan rad, neblagovremen izlazak na teren, neprofesionalno postupanje prilikom intervencija – kaže Čavić.

Koliko građani imaju povjerenja u Službu zaštite govori, kaže on, i činjenica da ih zovu da intervenišu tamo i gdje to nije njihova nadležnost.

– Zovu nas za razne intervencije. Bio je ljetos poziv da vratimo lastino pile koje je ispalo iz gnijezda. Ne znam broja mačkama i psima koje smo na poziv građana izvadili iz Breznice i sl. – priča Čavić.

Lažne prijave

Mediji su, ocjenjuje Čavić važni za djelatnost koju Služba zaštite i spašavanja obavlja pa nastoje da se pojavljuju što češće kako bi što bolje informisali građane i na taj način podigli svijest o kolektivnoj bezbjednosti. Uvjeren je da između ostalog i zbog toga bilježe pozitivan trend smanjenja lažnih prijava neodgovornih pojedinaca.

– Ove godine nijesmo imali lažnih poziva. Drago mi je jer su manje savjesni građani skloni zbijanju šala shvatili da vrijeme koje vatrogasci spasioci utroše da dođu do lokacije na kojoj se nešto navodno dešava, znači da će zakasniti da pruže pomoć tamo gdje je ona zaista potrebna. Ako se takav trend odgovornog odnosa građana nastavi, vjerujem da ćemo za dvije-tri godine zaista moći da kažemo da je preventiva urodila plodom – istakao je Čavić.

Izvor: POBJEDA