20/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Dogovorom će biti riješen decenijski sukob između Opštine i Vlade zbog vozila koje je Vlada nabavila ne konsultujući lokalnu upravu

Opština Pljevlja dobiće besplatno četiri od šest vatrogasnih vozila, koje je država prije deset godina nabavila bez konsultacija sa pljevaljskom Službom zaštite i spasavanja.

To tvrdi predsjednik pljevaljske Opštine Mirko Đačić, ističući da će dva vozila biti ustupljena Službi zaštite u Podgorici.

„Definitivno nećemo plaćati ništa, a sva četiri vozila će besplatno ostati Opštini Pljevlja. Uspjeli smo da zadržimo to najskuplje vozilo “atego” koje košta skoro pola miliona eura. To vozilo je inače namijenjeno za gašenje požara i intervencije u većim gradovima. Zadržali smo to vozilo zato što ima veliku opremu, osim njega zadržali smo i jedno vozilo “aktros” i dva “unimoga”. Uz postojeći vozni park koji je star i nakon nabavke manjih vozila za manipulaciju, to nam je plan, ja tvrdim da ćemo imati najbolje opremljenu Službu zaštite“, rekao je prvi čovjek grada.

Ukoliko ovaj dogovor bude ispoštovan konačno će riješiti desetogodišnji spor Opštine i Ministarstva finansija o načinu otplate vatrogasnih vozila.

Za nabavku vozila utrošeno je 2,2 miliona eura, a čelnici Opštine Pljevlja godinama su odbijali da potpišu ugovor jer nijesu bili zadovoljni uslovima otplate vozila koje im nudi Ministarstvo.

Vlada je ta vozila nabavila 2009. godine, bez saglasnosti Opštine Pljevlja, a za potrebe lokalne Službe zaštite i spasavanja.

Kamioni vrijedni preko 2,2 miliona eura godinama se knjiže kao dug lokalne uprave, iako nijedan od gradonačelnika nije želio da stavi potpis na ugovor sa Vladom, smatrajući da su nepovoljni uslovi pod kojima su nuđeni lokalnim samoupravama.

I aktuelni predsjednik Opštine je ranije odbio da potpiše ugovor kojim bi se Opština obavezala da plati 2,6 miliona eura sa kamatom, za šest vatrogasnih vozila, iako su to od njega tražile partijske kolege iz Ministarstva finansija.

Prije dvije godine Đačić je svoj potpis stavio na modifikovani ugovor koji je podrazumijevao plaćanje dva vozila, a jedno vozilo je trebalo je biti donacija Opštini Pljevlja. Preostala tri specijalna vozila za gašenje požara trebalo je da preuzme Glavni grad Podgorica.

Iz Ministarstva finansija su ranije odgovorili i da ugovor sa Opštinom Pljevlja o preuzimanju vatrogasnih vozila nije potpisan jer Opština Pljevlja i Podgorica nijesu dali saglasnost na potpisivanje ugovora.

Prema tom ugovoru Opština je vozila trebalo da plati 686.706 eura, a taj iznos bi otplaćivala na period od deset godina bez kamate.

Taj iznos Opština je trebalo da otplaćuje od 15. januara 2017. u polugodišnjim anuitetima.

Jedno od vozila – “aktros” 7000/500, vrijedno 305.000 eura Opština je trebalo da dobije besplatno, dok je druga dva “aktros” 7000/500 i “unimog” 4000/300 morala da plati 686.706 eura.

Glavni grad Podgorica za tri vozila trebalo je da izdvoji 1.241.000 eura.

Vatrogasna vozila dugo su bila parkirana na otvorenom prostoru i izložena zubu vremena, a od prije dvije godine smještena su u nekadašnje vojne garaže u naselju Guke. Penzionisani komandir Službe zaštite Mlađen Simović u više navrata je ukazivao da su vozila mogla da se nabave jeftinije.

On tvrdi i da vozila po gabaritima ne odgovaraju pljevaljskoj Službi i da su nabavljena za gašenje šumskih požara.

Pljevaljska Služba zaštite i spasavanja ima pet vozila od kojih je samo jedno 2005. godište, a ostala su stara preko trideset godina.

Izvor: VIJESTI