16/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Snijeg je zameo mnoge seoske puteve u pljevaljskoj opštini. Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić kaže da su imali dosta posla intervenišući na dostavi hrane i ljekova i prevozu bolesnika

 – Imali smo od kraja prošle nedjelje i tokom vikenda ukupno pet intervencija spašavanja i dostave ljekova. Od toga smo četiri intervencije izveli motornim sankama. Radilo se o bolesnima i ljudima kojima je bio potreban neki vid pomoći, a tri od tih pet intervencija bile su na zahtjev Hitne pomoći – kaže Čavić.

Bolesni mještani su motornim sankama prevezeni iz sela Bobovo, Kakmuže, Vlaovići i Bujiška Breza. Hranu i ljekove dopremali su u selo Mataruge. Čavić objašnjava da je takva procedura – Hitna pomoć traži od spasilaca asistenciju kada je to potrebno.

– Oni svojim vozilom idu dokle je prohodno, a nakon toga mi sa sankama dovozimo pacijenta do vozila Hitne. Dvije od tih intervencija su bile u noćnim satima, što znači da je bilo veoma teško snaći se na terenu i naći pravi put i kuću pacijenta. Ali, uspjeli smo da završimo svih pet intervencija uspješno. Nijesmo imali povreda naših spasilaca niti oštećenja tehnike, što je takođe veoma važno – kazao je Čavić.

On ističe da su uslovi za rad bili veoma teški, jer je snijeg rastresit i kretanje sankama je bilo otežano.

– Snijeg je lak, rastresit, sanke često propadaju, vraćaju se nazad, bilo je i prevrtanja. Rizično je i za spasioce, posebno noćne intervencije nose određeni faktor rizika. Imamo pravilo da ne dovodimo u opasnost još ljudi u odnosu na one koji su već u opasnosti. Sigurnost spasilaca je bitna u svemu – kazao je Čavić.

Izvor: Pobjeda