19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Poslednjih dana na prostoru pljevaljske opštine obaraju se rekordi kada je u pitanju broj šumskih požara. U subotu, 30. marta, pljevaljski vatrogasci intervenisali su 20 puta, a u nedjelju su gasili šumske požare na osam lokacija. U svim slučajevima radilo se o šumskim požarima, tako da se može konstatovati da vatrena stihija satire šume. Iz Službe za zaštitu i spasavanje kažu da su u 2017. godini imali slučaj da u toku jednog dana intervenišu 17 puta, ali da je sada taj rekord oboren. Napominju da su u nedjelju intervenisali dva puta na području Bogiševca, u selu Kalušićima, u selu Krupicama na dvjema lokacijama, u selu Vrbica, kao i na lokacijama Trlica i Glavica.

-Troši se gorivo, djelovi, prekovremeni sati, sve se to piše i plaća. Ako se nastavi ovakav intenzitet požara, pitanje je koliko će ljudstvo i tehnika zbog svakodnevnog boravka na terenu moći da odgovore na stalne paljevine. Angažovano je kompletno ljudstvo kojim raspolaže služba – kaže prvi čovjek pljevaljske Službe za zaštitu i spasavnje Goran Čavić.

Tokom jučerašnjeg dana od mještana pljevaljskog sela Potkovač doznali smo da gori šuma u području kanjona rijeke Ćehotine. Na tom području gori hrastova šuma, a požar je zahvatio veće područje u nepristupačnom dijelu mjesta Skreče. Prema tvrdnjama mještana, požar je na ovom području aktivan već pet dana.

Pljevaljski vatrogasci naglašavaju da je, kada su u pitanju šumski požari, najveći problem taj što je čitav teret gašenja pao na pripadnike Službe za zaštitu i spasavanje, dok Uprava za šume koja gazduje šumama nema službu koja bi radila taj dio posla.

Izvor: DAN