19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U Pljevljima je u jutarnjim časovima duvao jak južni vjetar, koji u sušnom periodu kao jednu od posledica ima zasipanje grada i okolnih sela prašinom sa odlagališta pepela i šljake TE Pljevlja na Maljevcu.

Na deponiji koja je bez dozvole nadziđivana više puta nije više u mogućnosti postaviti kompletno vodeno ogledalo, iako je to bila obaveza, zbog opasnosti od pucanja deponije, što bi izazvalo nesagledive posledice.

Iz NVO „Da zaživi selo“ su ranijih godina komentarisali da su ovakvi slučajevi zabilježeni svaki put kada duvaju vjetrovi u pljevaljskoj kotlini .Iz NVO su u prošlosti više puta isticali da prašina sa Maljevca, koja je prema njihovim rečima dokazano radioaktivna i vrlo štetna, zasipa okolne oranice, voćnjake, livade.

– Stanovnici sela i prigradskih naselja Komina, Ljuća, Radosavca, Vidara, Borovice, na tim njivama proizvode hranu i koriste livade za napasanje stoke, ranije je saopštavao Vaso Knežević iz NVO „Da zaživi selo“ i pitao odgovorne ko će im nadoknaditi štetu i uzaludan rad.

Ista prašina, komentarisali su iz ove NVO, stiže i do samog grada pa je pitanje šta stanovnici udišu.Ova izjava iz NVO data u ranijem vremenskom periodu jasno ukazuje na činjenicu da ovakvi slučajevi i predhodnih godina nisu bili rijetki.

Iz Ekološkog društva „Breznica“ smatraju da je rukovodstvo TE Pljevlja direktno odgovorno za seriju ekoloških incidenata, kao i za nesagledive posledice koje se mogu desiti po zdravlje građana Pljevalja zbog udisanja otrovnih materija . Oni napominju da ova deponija nikada nije dobila upotrebnu dozvolu i kao takva je i danas privremeno odlagalište opasnog materijala.

Iz Službe za zaštitu i spašavanje opštine Pljevlja smo dobili informaciju da su u toku dana pozitivno odgovorili na zahtjev nadležnih, da se vatrogasna vozila upute na deponiju pepela i šljake na Maljevcu u cilju posipanja deponije vodom kako prašina i dalje ne bi zasipala grad.

Izvor: PV INFORMER