20/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Povodom proslave Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite Ministarstvo unutrašnjih poslova u vili Gorica u Podgorici je upriličilo svečanost na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini.

Jedan od dobitnika nagrade je i Goran Čavić, ko­man­di­r Slu­žbe za­šti­te i spa­ša­va­nja Opštine Pljevlja koji je za nagradu predložen od pripadnika službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja. Nagrada se odnosi na poseban doprinos razvoju sistema zaštite i spašavanja. Ono na šta je posebno ponosan i što čini posebnu draž je činjenica da je predlog potekao od kolektiva u kom je Čavić rukovodilac.

Čavić ističe da ovo nije prva nagrada koju su dobili pripadnici Službe i spašavanja Opštine Pljevlja jer su i ranijih godina pojedini vatrogasci bili dobitnici republičkih nagrada. I za najnoviju nagradu komandir službe smatra zaslugom čitavog kolektiva koji je u svom radu postigao zavidne rezultate. Nagrada je novčana ali komandir ističe da će ona biti realizovana kroz društvene aktivnosti u okviru kolektiva, kad to vremenski uslovi budu dozvolili.

Na svečanosti uručenja nagrada prisustvovali su Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodćić i Direktor direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, a svečanosti su prisustvovali i predstavnici vojske, policije, nevladinog sektora, društvenih organizacija i medija. Poslije uručenja nagrada organizovan je prigodan koktel. Na svečanosti se komandir službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja obratio prisutnima i zahvalio u ime svih nagrađenih.

Prilikom razgovora sa urednikom portala “PV Informer” Čavić je iskoristio priliku da pozove sve građane da posjete Trg “13. Jul” u srijedu 4. marta, gdje će u 10 časova pripadnici Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja u trajanju od dva sata, prezentovati opremu i vozila sa kojima raspolažu u cilju obelježavanja dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite. Poziv je poslat i školama, vojsci, policiji, medijima i radnim organizacijama.

Komandir Službe navodi da se Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja može pohvaliti visokim stepenom kvalitetne opreme i vozila. Svi vatrogasci imaju kompletnu opremu za prilaz vatri i da u Evropi bolja ne postoji. Oprema za jednog vatrogasca košta oko 2 hiljade eura i ovako kvalitetnu opremu ima rijetko koja Služba zaštite i spašavanja u Crnoj Gori. To je bio prioritet prilikom nabavke opreme da vatrogasci adekvatno budu zaštićeni prilikom intervencija. Svi pripadnici imaju po 2-3 kompleta uniformi i obuće zavisno od vrsta intervencije.

Čavić apeluje na građane opštine Pljevlja da ne pali vatru na otvorenom jer to može imati nesagledive posledice na zdravlje i imovinu građana. Skoro polovina svih intervencija Službe se odnosi na požare na otvorenom koje izaziva ljudski faktor što za posledicu ima bezbedonosni faktor, ekološki faktor kao i materijalni faktor za Službu. Istovremeno smatra da bi se i Zakon trebao mjenjati kako bi se omogućilo pripadnicima Službe pristup na privatnim posjedima radi gašenja vatre kad požari na niskom rastinju mogu izazvati nesagledive posledice po objekte i zdravlje ljudi.

Ono što prevashodno nedostaje Službi je alpinistička oprema koja je takođe jako skupa kao i uskočni dušek za spašavanje građana prilikom požara na višespratnicama. Nedavni slučaj kada je prilikom gašenja požara povrijeđena starija sugrađanka koja je skočila sa drugog sprata, opominje da je taj dušek prijeka potreba i to komandir službe stalno ističe u svojim izvještajima. Taj uskočni dušek ne zahtjeva velika materijalna sredstva i košta oko 20 hiljada eura i prilikom požara na velikim spratovima može spasiti nečiji život, ako se već ne mogu nabaviti auto ljestve koje su izuzetno skupe. Spašavanje ljudi bez ovog dušeka je nemoguće i to će biti prioritet prilikom nabavke nove opreme.