05/12/2023
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U požaru izgubljen život zbog neodgovornih pojedinaca

Čavić: Ukoliko dođe do pojave korona virusa u Pljevljima, može se desiti da pripadnici Službe neće moći da izađu na teren, pa će neodgovorni počinalac sam morati da gasi požar

U ovim izuzetno teškim danima kada se cijeli svijet bori sa korona virusom pripadnici Službe zaštite i spašavanja bore se sa vatrenim stihijama koje nesmotrenim ponašanjem izazivaju neodgovorni sugrađani. Tokom marta mještani sela naše opštine počeli su čišćenje livada paleći travu i nisko rastinje i time ugrozili ne samo imovinu već i živote pojedinaca.

Po riječima Gorana Čavića, komandira Službe zaštite i spašavanja, tokom marta pripadnici Služba zaštite i spašavanja imali su preko 70 intervencija na selu ali i u gradu: Crljenicama, Maljevcu, Bušnjama, Kalušićima, Velikim Krćama, Gotovuši , Bogiševcu, Donjoj Rudnici, Vrulji, Šljivanskom, Mijakovićima, Katunu, Dabovini, Bitinskom polju, Dubočici, Srdanovom Grobu, Brvenici, Ševarima, Devetoj… na kojima su proveli  preko 500 radnih sati.

– Pripadnici naše Službe imali su dosta aktivnosti na prevenciji i pomoći sugrađanima usled pandemije korona virusa.U svemu tome rad nam otežavaju neodgovorni pojedinci  masovnim spaljivanjem trave iz prošlog vegetacionog perioda. Imali smo preko 70 intervencija na kojima smo potrošili sate i sate prekovremenog rada, finansijska sredstva, uložili velike napore ljudstva – istakao je Čavić za “Pljevaljske novine” i dodao da je najgore što je izgubljen ljudski život. Naime Drago Milić (65) iz Rudnice preminuo je 18. marta u KCCG od opekotina zadobijenih prethodnog dana u požaru trave i niskog rastinja u Rudnici. Iz plamene stihije Milića su izvukli pripadnici Službe zaštite i spašavanja koji su nakon ukazane prve pomoći pozvali Hitnu službu. Milić je zadobio opekotine drugog i trećeg stepena dok je pokušao da spasi motor iz požara koji je prouzrokovala druga osoba.

Kako je naveo Čavić u Selcu je 20. marta izgorela kuća do temelja i tri pomoćna objekta GligorijaVojinovića. Požar je zahvatio skoro sve objekte i sravnio do temelja objekte prije nego što je ekipa Službe zaštite spašavanja saznala za požar. Kako je kazao Vojinović ovo je ista priča svake godine.

– Zamislite da za nekoliko trenutaka ostanete bez ijedne uspomene. Najveće porodično bogatstvo su naši preci i sjećanje na one od kojih smo nastali – kazao je Vojinović i dodao zna počinioca. Istakao je da čovjek koji je napravio požar u kome su izgoreli kuća i pomoćni objekti živi u Selcu.

– Koristi oko 100 ha imanja koja se ne kose. Palio je svoju livadu, požar se proširio na moje imanje koje takođe koristi i tako su izgoreli svi objekti. Sreća je što još kuća nije igorjelo, jer je jutarnja rosa usporila širenje vatre, a vatrogasci su bili nemoćni – rekao je Vojinović.

U požaru koji se desio u Krćama 28. marta takođe zbog paljenja livade mještanin je zadobio opekotine donjih ekstremiteta.

I na gradskom području pripadnisi Službe zaštite i spašavanja intervenisali su na više mjesta. U Ulici Njegoševoj u Moćevcu došlo je do požara na pomoćnom objektu koji je služio za sušenje mesa. Požarom je bila zahvaćena kompletna krovna konstrukcija objekta i prijetila je opasnost od prenošenja požara na objekte u blizini. Blagovremenom dojavom i brzom intervencijom vatrogasaca-spasilaca požar je lokalizovan i spriječeno je prenošenje vatre na dvije kuće u blizini a potom i potpuno ugašen.

U Ulici Velimira Jakića do požara je došlo usled spoja na unutrašnjem elektro ormaru. Veću štetu na objektu kuće, koja je starije gradnje, a poslednjih godina je renovirana,  spriječili su vlasnici koristeći protivpožarni aparat kojim su ugasili požar u početnoj fazi.

Čavić navodi da su posledice jako ozbiljne, a sugrađani nastavljaju sa ovakvom praksom.

– To je veliki napor za nas, a oduzima nam vrijeme za ozbiljnije i važnije stvari u ovom momentu, kao što su očuvanje zdravlja naših građana. Moramo biti svjesni da ukoliko dođe do pojave korona virusa u Pljevljima može se desiti da pripadnici Službe više na takve pozive neće moći da izlaze. Tako da će taj neodgovorni počinalac sam morati da gasi požar. Apelujemo na sugrađane, na njihovu svijest i društvenu odgovornost i ukazujemo na potrebu očuvanja lične i kolektivne bezbjednosti jer na ovaj način kako se radilo u martu vjerujem da ćemo imati ozbiljnije posledice nakon kopnjenja ovog snijega – poručio je Čavić.

Iz Službe za korporativne komunikacije CEDIS-a saopštili su da su dalekovodi ugroženi na sesokom području zbog paljenja livada. Kako su kazali, mještani opština Pljevlja, Berana i Šavnika paljenjem livada izazivaju požare koji ugrožavaju dalekovode i niskonaponsku mrežu jer su ovi objekti na seoskom području, uglavnom izgrađeni na drvenim stubovima.

– To uzrokuje dugotrajne prekide u napajanju električnom energijom korisnika na tim područjima.Tako je zbog havarija, izazvanih požarima na livadama, došlo do ispada dalekovoda 35 kV „Židovići-Šumani-Odžak-Kosanica“ sa kojeg se napaja veliki broj korisnika. Dosta problema bilo je i zbog ugroženosti dalekovoda 10 kV „Borovice“, „Krupice“, „Orlja“, „Komini“, „Boljanići“, a štetu je pretrpjela i niskonaponska mreža za selo Kovač.Usljed požara izgorjelo je oko 10  nosnih stubova i  jedan A stub. Zbog toga su pojedina sela ostajala bez napajanja električnom energijom i duže od 20 sati. Ekipe CEDIS-a uspjele su da sve havarisane stubove saniraju  i trenutno svi korisnici imaju uredno napajanje električnom energiom – kaže se u saopštenju Služba za korporativne komunikacije.

Izvor: Pljevaljske novine

%d