19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Na prostoru Mataruga ni tokom jučerašnjeg dana nije došlo do smirivanja požara. Zbog jakog vjetra, u području kanjona Kozičke rijeke došlo je do širenja vatrene stihije, a požar se raširio i u predjelu sela Mataruge. Pljevaljski vatrogasci su u pokušaju da obuzdaju požare proveli noć na terenu, a prije dva dana su angažovani i helikopteri. Juče nam je rečeno da će opet morati da angažuju helikoptere, jer je teren prilično nepristupačan, a postoji opasnost po stambene i pomoćne objekte.

Prema našim saznanjima, vatra se posebno primakla kući koja je u vlasništvu porodice Filipović, kao i porodičnoj kući Sokića, odnosno rodnoj kući predsjednika lokalnog parlamenta Dragiše Sokića.

Prije dva dana u zaseoku Ljutići izgorelo je više pomoćnih objekata, dok je mještanin ovog sela O.V. zadobio povrede prilikom gašenja požara. On je prevezen u pljevaljsku bolnicu gdje mu je ukazana medecinska pomoć.

I ovi požari su izazvani paljenjem nepokošenih livada, nakon čega se vatra proširila i na veći prostor sela Mataruge.

– Pored vatrogasaca, na teren mora izaći i policija i komunalni redari. Mora se otkriti ko stoji iza izazivanja požara. Mora se konačno shvatiti da niko ne smije da pali ni svoje livade, jer dovodi u opasnost čitavu okolinu, kazao je ekolog Milorad Mitrović, naglasivši da požari ozbiljno ugrožavaju i biljni i životinjski svijet.

Prema njegovim riječima, uništavaju se mnoge ljekovite biljke, ali se uništava i divljač, koja ili strada ili je prinuđena da usled požara mijenja stanište.

– Policija ćuti, a imamo ove godine smrtne slučajeve, povrijeđene ljude, izgorele stambene i pomoćne objekte, ali i opožareni prostor od nekoliko stotina hektara, kaže Mitrović i pojašnjava da očigledno policija nema volju da otkrije prestupnike.

– Ako svakog dana imate situaciju da policija otkriva prestupnike u slučaju zabrane kretanja, onda nije moguće da ne mogu da utvrde odakle je požar krenuo, ističe Mitrović.

Izvor: DAN