16/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Nakon što su prije sedam dana jedva ugasili vatru u Matarugama i jedva spasili kuće i seosku školu, danas je vatra buknula u sred sela i ugrozila na desetine objekata. Uzrok je ponovo ljudski faktor tako što je neko u blizini seoske crkve palio livadu. Vjetar promjenjivog smjera širio je vatru na sve strane, a vatrogasci su kranjim naporom uspjeli da spasu sosko groblje i nekoliko kuća. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja, iako izmoreni gašenjem vatre na tom području skoro sedam dana uzastopno, daju sve od sebe da ovaj požar stave pod kontrolu. Izgleda da nekom od mještana predhodni požar nije bio dovoljna opomena ili u tom selu postoji ozbiljno bolestan čovjek koji uživa u paljenju vatre najmanje je bitno, a ono što je najbitnije je da je vrijeme da se konačno pred licem pravde nađe uzročnik požara. Načelnik Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić bio je više nego ogorčen.

Nemam drugu riječ osim bezobrazluka. Nakon sedam danaa dežurstva danas je neko došao i u sred sela zapalio livade. Vatra se velikom brzinom približava seoskom groblju i kućama. Neke objekte smo spasili u poslednjem momentu. Ja stvarno više ne znam da li više vrijedi sve ovo što radimo. Ovo se desilo sad u sred dana u matarugama, na 30 do 50 metara od seoske crkve, kazao je Čavić.

Policija dostavila prijavu tužiocu

Kako nezvanično saznaje Pvportal Centar bezbjednosti Pljevlja, predhodnih dana vršio je intezivnu istragu u Matarugama. Nakon prikupljanja dokaznog materijala CB Pljevlja dostavio je Osnovnom državnom tužiocu u Pljevljima spisak na kojem se nalazi nekoliko imena za koje je utvrđeno da su paljenjem livada prouzrokovali više požara u Matarugama. Dakle na potezu je OTD u Pljevljima, tačnije na Tužilaštvu je ili prihvati prijave i kvalifikuje krivično djelo ili da odbaci prijave.

Izvor:PV portal