05/03/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Požari bukte, a niko ne odgovara

Nakon sedam dana dežurstva i danonoćnog gašenja požara u Ljutićima i Matarugama (7-12. aprila) tek nakon što su vatrogasci uspjeli da lokalizuju požare u kojima je nastala ogromna šteta (izgorela su tri objekta porodice Komarica, a povrijeđen mještanin  Ljutića) u Matarugama je 13. aprila buknuo novi požar požar u blizini kuća, na 50 metara od seoske Crkve. Pred zaključenje broja 13. aprila u večernjim satima komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Čavić, kazao nam je da su uspjeli da spase groblje i da je požar pod kontrolom, ali da je u međuvremenu došlo do požara u Bobovu koji su takođe stavili pod kontrolu. Uprkos tvrdnjama mještana se znaju neodgovorni pojedinci koji pale svoje livade, nije poznato da je do sada neko odgovarao, a ni u slučaju poslednjih požara u javnosti nisu objelodanjeni počinioci, odnosno sumnje da je određeno lice izazvalo požar i da će zbog toga odgovarati.

U požarima u Ljutićima i Matarugama od 7. do 12. aprila pripadnici Službe zaštite i spašavanja sa svim svim svojim kapacitima i uz pomoć pripadnika Direktorata za vanredne situacije – avijacije, vojske, helikopterske jedinice i pješadijske čete iz Pljevalja danonoćnim angažovanjem sprječavali su dalje širenje požara i veće gubitke.

U toku aprila pripadnici Služba zaštite i spašavanja naše opštine bili su angažovani na gašenju 100 požara na različitim lokacijama: Bukovici, Boljanićima, Meljaku, Hoćevini, Vrbici, Gotovuši, Zekavicama, Zabrđu, Mijakovićima, Trlici, Srdanovom grobu, Kominima, Velikim Krćama,Vidrama, Bogiševcu…

– Tokom aprila, 99 odsto požara izazvano je spaljivanjem trave iz prošlog vegetacionog perioda. U ovim požarima, po mojoj procjeni, izgorelo je oko 150 ha kvlitetne borove i četinarske šume, imanja, nepovratno je uništen sadni materijal i mlada šuma. Šteta je ovom momentu neprocjenjiiva iz našeg ugla. Nadam se će to Uprava za šume utvrditi kvalitetnije. Šteta u ekološkom smislu, zbog uništene šume, posebna je priča – istakao je Čavić za „Pljevaljske novine“. Čavić je dodao da je kompletna jednica Službe zaštite i spašavanja angažovana na terenu, gdje su proveli ogroman broj prekovremenih časova.

–  U Matarugama naša jedna posada i odelenje vojnika angažovano je 24 časa. Ne smijemo da napuštamo ovaj teren u kanjonu Kozičke rijeke. Apelujemo na sve sugrađane da ovakvu praksu zaborave. Zbog svih problema koje imamo u radu na suzbijanju korona virusa u ovakvim okolnostima moramo da crpimo energiju i resurse Službe zaštite i spašavanja – zaključio je Čavić.

Opština Pljevlja oštro je osudila nesavjesno postupanje građana i izazivanje požara na teritoriji opštine, u situaciji kada se cijeli svijet bori sa nevidljivim neprijateljem – korona virusom i kada su na snazi mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti kako bi se širenje virusa spriječilo.

– Napominjemo da službenici Centra bezbjednosti Pljevlja sprovode pojačane mjere u postupanju po naredbama i preporukama NKT-a da se ova bolest ne bi proširila na teritoriju još uvijek očuvane pljevaljske opštine, a da ovakve i slične situacije koje se tiču pojačanih požara na teritoriji grada samo otežavaju poslove svim službama koje se bave očuvanjem i obezbjeđenjem reda i mira stanovništva.S tim u vezi, pozivamo građane na savjesnost i odgovornost prema sebi i drugima, prema životnoj sredini, pljevaljskim šumama – našim plućima, kao i prema svim mjerama i aktivnostima kojima se nadležne službe bave kako bi se spriječilo unošenje virusa u naš grad, tako što im nećemo otežavati – saopštili su iz Kabineta predsjednika Opštine i uputili poziv nadležnim organima da intenziviraju aktivnosti u cilju otkrivanja i procesuiranja svih onih koji svojim neadekvatnim i nepropisnim ponašanjem dovode do širenja požara na teritoriji opštine Pljevlja, čineći veliku štetu, kako sebi tako svima nama.

Iz Opštine su zahvalili Ministarstvu odbrane Crne Gore i Direktoratu za vanredne situacije koji je ustupio svoja dva helikoptera za pomoć Službi zaštite i spašavanja u lokalizovanju i gašenju požara na teritoriji grada, kao i Vojsci Crne Gore.

I mještanin Ljutića, koji je želio da ostane anoniman, zahvaljuje pripadnicima Službe zaštite i spašavanja koji su 24 časa tokom sedam dana bili na terenu i gasili požare kao i pripadnicima Ministarstva odbrane, vojske, Direktorata za vanredne situacije koji su zajedničkim snagama spašavali ovo područje od vatrene stihije koja je prijetila selu.

Ugroženi i elektodistributivni objekti usljed požara

Iz Crnogorskog eleketrodistributivnog sistema opet su apelovali na građane da se suzdrže od spaljivanja prikupljenog korova prilikom čišćenja imanja, jer te nesmotrene radnje, često zbog neopreznosti izmaknu kontroli pa dolazi do požara širokih razmjera koji ugrožavaju elektroenergetske objekte i uzrokuju dugotrajne prekide u napajanju korisnika električnom energijom, u nekim slučajevima i do 20 sati.

– Od 1. marta naše ekipe na terenu zamijenile su preko 120 stubova različitih profila, vrijednih oko 40 hiljada evra, koji su uništeni u požarima na području opština: Podgorica, Danilovgrad, Tuzi, Nikšić, Plužine, Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Pljevlja i Šavnik. U pojedinim situacijama trebalo im je više od 20 sati dodatnog napora da otklone posljedice požara i uspostave uredno napajanje korisnika – kazali su iz Služba za korporativne komunikacije CEDIS-a .

Mora se otkriti ko stoji iza požara

– Pored vatrogasaca, na teren moraju izaći i policija i komunalni redari. Mora se otkriti ko stoji iza izazivanja požara. Mora se konačno shvatiti da niko ne smije da pali ni svoje livade, jer dovodi u opasnost čitavu okolinu, kazao je ekolog Milorad Mitrović, za “Dan” naglasivši da policija ćuti, a imamo ove godine smrtne slučajeve, povrijeđene ljude, izgorele stambene i pomoćne objekte, ali i opožareni prostor od nekoliko stotina hektara.

– Ako svakog dana imate situaciju da policija otkriva prestupnike u slučaju zabrane kretanja, onda nije moguće da ne mogu da utvrde odakle je požar krenuo – ističe Mitrović.

Izvor: Pljevaljske novine