14/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Na prostoru pljevaljske opštine, nakon kratkog predaha, krenula je nova serija požara. Tako su juče pljevaljski vatrogasci intervenisali u selima Vrba i Šljuke u MZ Meljak, gdje je gorela četinarska šuma. Prije dva dana vatrogasci su gasili požare u Kosanici, na brdu Borovac iznad grada i u selu Pušonjski do gdje je bilo i najkritičnije. U ovom slučaju vatrogasci su uspjeli da odbrane kuće porodica Šepić i Ostojić, ali se vatra proširila na područje Crnog vrha, gdje je gorela borova šuma. Tokom jučerašnjeg dana požar na ovom prostoru nije se smirio ali više ne ugrožava seoska domaćinstva.

Iz pljevaljskog odbora Demokratskog fronta pozivaju Upravu za šume, ali i predstavnike lokalne vlasti, kao i policiju, da što prije zajedno sjednu i nađu rješenje na koji će se način spriječiti paljenje šuma i izazivanje požara u kojima stradaju sve češće pomoćni ali i stambeni objekti.

-Pitam se imali neko trenutno zadužen da vodi računa o zaštiti šuma. Postoji li više Uprava za šume ili je njihov zadatak da ubiraju prihode od šuma i da ništa ne rade na njihovoj zaštiti. Lokalna vlast treba da što prije saopšti koliko je novca potrošeno na gašenju požara u martu i aprilu, jer su šumske požare gasili pripadnici lokalne službe koja se finansira iz opštinskog budžeta- ističe šef odborničkog kluba DF-a Milan Lekić i objašnjava da je neshvatljivo da je glavni teret zaštite šuma pao na lokalnu Službu zaštite i spasavanja.

-Uprava za šume ako nije u mogućnosti da organizuje samostalnu službu onda neka snosi troškove gašenja šumskih požara. Pljevaljski vatrogasci treba da brane naseljena mjesta. Policija mora da otkrije ko podmeće požare. Sada kada su prošli Vaskršnji praznici ne moraju da motre na crkve, već nek se prihvate posla i pronađu piromane- ističe Lekić.

Izvor: Dan