22/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Oko šezdeset pljevaljskih Roma, koji žive u naselju Trlica, tvrde da oskudijevaju u hrani, a nemaju ni vode za piće i održavanje higijene. Prema njihovim tvrdnjama, pomoć od Centra za socijalni rad dobili su 8. aprila, a prije toga prošle godine. Ističu da zbog zabrane kretanja usled pandemije virusa korona ne mogu ništa ni da rade. Kako navode, ove godine prvi put neće moći da proslave Đurđevdan, jer za to nemaju novca.

Situacija je izuzetno teška. Pomoći nema za Rome, a nemamo mogućnosti ni da radimo, kaže jedan od stanovnika romskog naselja Trlica Ševćet Katjazat.

Tvrdi da niko iz loklanih službi ne vodi računa o Romima. On se posebno žali na nedostatak vode i sredstava za higijenu, zbog čega je u objektima u kojima stanuju stanje alarmantno. Prema njegovim riječima, svuda su bubašvabe koje ne mogu da uklone.

Užasno je, gladujemo. Osmog aprila smo dobili po džak brašna, litar ulja i još nekoliko namirnica. Prije toga pomoć nam je podijeljena prošle godine. Nikoga nema da dođe da pogleda ima li bolesnih i postoji li opasnost od ovog virusa. Očekivao sam da će u našem naselju biti novi Vuhan, kazao je Katjazat i istakao da već dva mjeseca ne može ništa da radi i da zaradi kako bi prehranio porodicu.

Da je situacija krajnje teška, potvrdili su i ostali stanovnici naselja, a Kastrijot Murataj nam je pojasnio i zbog čega u naselju nema vode imajući u vidu činjenicu da svake srijede pripadnici Službe za zaštitu i spasavanje dovoze vodu u cisternama.

Kaptaže koje su urađene od plastičnih cisterni i koje su ukopane u zemlju najvjerovatnije su oštećene. U zimskom periodu, pa i u proljećnim danima vode imamo od srijede pa do nedjelje, a ljeti već u petak nema vode jer vjerovatno curi kroz oštećene dijelove. Juče i prekjuče smo išli u Ševare da dovezemo vodu, kazao nam je Murataj.

Navodi da Romi ovih dana to novca što imaju troše na plaćanje računa za struju i za nabavku hrane kako bi preživjeli. Smatra da je najteže Romima koji žive u Pljevljima, jer niko o njima ne vodi računa i dodaje da u drugim opštinama pripadnici njegovog naroda dobijaju mnogo više pomoći.

Ako ne platimo struju, odmah će nas isključiti s mreže. Naši sunarodnici u drugim mjestima su dobili ogromnu pomoć, a mi ovdje gotovo ništa, kazao je Murataj.

Romi koji žive u naselju Trlica u Pljevlja su došli 1999. godine iz Metohije u vrijeme NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru. Prvih godina su živjeli u improvizovanim montažnim objektima, a potom im je njemačka organizacija „Help“ izgradila kuće za stanovanje. Romi u ovom naselju najčešće se bave sakupljanjem metala kako bi preživjeli, ali se sve češće trude da zarade i radeći zanatske poslove. Pandemija izavana virusom korona trenutno ih je zatvorila u njihovo naselje i onemogućila im svaki rad.

Pljevljaci su divni, loši su oni koji sjede u foteljama

Često nas iz drugih gradova pitaju zbog čega boravimo u Pljevljima kad ovdje nemamo pomoći od državnih i lokalnih ustanova i institucija. Mi smo u Pljevljima zbog lokalnog stanovništva, jer nigdje u Crnoj Gori i Albaniji, kuda sam se kretao i živio, nema kulturnijeg naroda od Pljevljaka. Nigdje Rome niko ne poštuje kao što to radi ovdašnje stanovništvo. Međutim, u Pljevljima su loši oni koji sjede u foteljama i upravljaju svima nama, kazao je Kastrijot Murataj i pojasnio da upravo oni koji odlučuju otežavaju život Romima, dok lokalno stanovništvo Romima pomaže i uvaža ih gdje god to mogu.

Izvor: Dan