01/03/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Stanovnici romskog naselja na Trlici već tri dana nemaju vode. Kako su nam juče kazali, u ovom naselju poslednjih mjeseci ponavlja se praksa da od nedjelje do srijede nema vode, odnosno da u naselju imaju vodu samo od srijede do nedjelje.

Voda se u cisternama doprema u rezervoarima srijedom. Zbog oštećenosti rezveoara, koji su sagrađeni kroz donaciju njemačke organizacije „Help“ 2007. godine, voda curi i mi ostajemo bez nje. Takva je situacija tokom čitavog trajanja pandemije virusa korona, kaže Kastriot Murataj i napominje da se niko ne obazire na vapaje Roma da se ova situacija riješi.

On navodi da su se prethodnih dana stanovnici ovog naselja, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Pljevalja, na razne načine snalazili kako bi dopremili vodu za piće. Problem je što nije moguće dopremiti dovoljno vode za održavanje neophodne higijene.

Potrebno je izgraditi novi rezervoar za vodu. Čini mi se da je ranije dato obećanje predstavnicima njemačke organizacije „Help“ da će se lokalna uprava o tome starati, ali sada je sve zaboravljeno. Pozivamo njemačkog ambasadora u Crnoj Gori da reaguje, jer smo mi ključeve ovih kuća dobili 2007. godine od tadašnjeg njemačkog ambasadora, kaže Murataj i poručuje da je očigledno da u Pljevljima vlast ne želi da pruži pomoć romskoj zajednici.

On se osvrnuo i na težak položaj romskog stanovništva kazavši da je prije nekoliko dana Islamska zajednica donirala deset paketa s hranom, a da je Crveni krst poslednji put pomoć donirao 8. aprila. Dobili su po džak brašna, litar ulja, kilogram pirinča i po dvije kese tjestenine.

U pljevaljskom Crvenom krstu sam vidio pune pakete hrane iz „Volija“, ali nama niko ništa ne doprema. S druge strane, još uvijek nam je ograničeno kretanje i nijesmo u mogućnosti da zaradimo za svoje porodice, kaže Murataj.

Za sada je jedino ohrabrenje to što će zaposleni u Službi zaštite i spasavanja danas u romsko naselje Trlica dopremiti vodu. No, ni to nije rješenje, jer će voda opet da iscuri iz oštećenih rezervoara.

Izvor: Dan