29/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Fali opreme da bi štitili kako treba

Nekoliko crnogorskih gradova nema adekvatnu opremu za pomoć građanima u požarima u zatvorenim prostorima, poplavama, zemljotresima…

Sa neadekvatnom opremom kubure službe zaštite i spasavanja u Plavu, Šavniku, Andrijevici, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu i Ulcinju.

To piše u Izvještaju o stanju sistema zaštite i spasavanja za 2015. godinu Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore ( MUP ).

„Ove službe zaštite i spasavanja raspolažu samo sa pripadajućom opremom dobijenom uz nova vatrogasno – spasilačka vozila”, piše u izvještaju.

Dodaje se da u opštinskim službama za zaštitu i spasavanje ima ukupno 201 vatrogasno vozilo.

„Od kojih su 179 tehnički ispravna, dok su 22 vozila neispravna. Od ukupno 59 novih spasilačko-vatrogasnih vozila koja su nabavljena, do danas je registrovano i u upotrebi u punom kapacitetu 39”, piše u izvještaju.

Dodaje se da 20 vozila još uvijek nijesu ušla u proceduru registracije zbog problema potpisivanja potkreditnih ugovora opština sa Ministarstvom finansija.

Ugovore sa ministarstvom nisu potpisale opštine Berane ( tri vozila ), Bijelo Polje ( tri ), Kotor ( pet ) i Pljevlja ( šest ).

Dodaje se da je tokom 2015. godine, Direktorat za vanredne situacije izdao četiri saglasnosti na opštinske planove za zaštitu i spasavanje od požara.

“I to za opštine Berane, Kotor, Cetinje i Žabljak, 19 saglasnosti na planove za zaštitu i spasavanje od požara i jednu saglasnost na plan za zaštitu i spašavanje od hemijskog udesa za bazene crvenog mulja”, navodi se u izvještaju. Tokom juna 2015. godine organizovane su radionice u lokalnim zajednicama u cilju informisanja stanovništva o opasnostima od nastajanja požara, posljedicama koje prouzrokuju, kao i preventivnim mjerama u oblasti zaštite od požara.

“Radionice su organizovane u opštinama Nikšić, Pljevlja, Žabljak, Plužine i Šavnik”, piše u dokumentu MUP-a. Budžetom Ministarstva unutrašnjih poslova za 2015. godinu, za potrebe Direktorata za vanredne situacije bilo je obezbijeđeno 2.830.747 eura. Od tog novca, prema izvještaju, najviše je otišlo na bruto zarade i doprinose zaposlenih – 1.447.800 eura.

“Za potrebe razvoja sistema zaštite i spasavanja, odnosno za stručno osposobljavanje i usavršavanje pripadnika operativnih jedinica, nabavku nove opreme i sredstava…, kao najvažnijih segmenata sistema zaštite i spasavanja nijesu bila opredijeljena finansijska sredstva. Takva politika finansiranja objektivno predstavlja kočnicu daljeg razvoja sistema zaštite i spasavanja u Crnoj Gori”, piše u izvještaju MUP-a.

Granice da dobiju opremu za detekciju nuklearnog materijala

U izvještaju MUP-a piše i da je potrebno da se na crnogorskim graničnim prelazima postave portal – monitori za detektovanje radioaktivnih – nuklearnih materijala.

Neophodno je i formiranje trening centra za edukaciju iz oblasti nuklearne sigurnosti i pitanja radijacije, kao i opremanje HBRN tima za “prvi odgovor”.

HBRN tim se bavi suzbijanjem šverca hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog materijala, koji se koristi i za oružja za masovno uništenje.

Na temu “Revizija nacionalnog akcionog plana Crne Gore za HBRN“ u toku prošle godine organizovana je i radionica.

Izvor: Vijesti