09/12/2023
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Iako praktično nemaju odijela za gašenje požara, a mnogi ni adekvatne šljemove i sjekirice, zaposleni u službi zaštite Opštine Pljevlja djelimično su opremljeni za obavljanje posla.

To piše u Izvještaju o radu Službe u prošloj godini, koji je potpisao v.d. komandira Goran Čavić.

Navodi se da vatrogasci imaju samo po jedno radno odijelo, odnosno da ne mogu da se presvuku u slučaju oštećenja, kvašenja, prljanja ili rada na vozilima.

Vatrogasci su opremljeni vatrogasnim čizmama i cipelama, ali svi nemaju vatrogasne šljemove sa vizirom, pa dio radnika još nosi stare šljemove.

Ne posjeduju svi ni vatrogasne opasače sa sjekiricom, a specijalna odjela su neupotrebljiva.

“Odijela za prilaz vatri koja trenutno koriste operativni radnici dobijena su kao donacija engleske asocijacije Florijan. Kod njih su ova odijela izbačena iz upotrebe. Odijelima je istekao rok i ne pružaju sigurnu zaštitu spasiocima, tako da su potpuno neupotrebljiva. Neophodno je nabaviti određeni broj novih odijela za prilaz vatri“, navodi Čavić u izvještaju.

On konstatuje da Služba ne raspolaže sa repetitorskim sistemom radio-veze, tako da je komunikacija moguća na blizinu i čujnost nije obezbijeđena na teritoriji Opštine.

“Nabavljanjem nedostajućeg dijela opreme i tehnike jedinica bi mogla da odgovori svim zahtjevima“, konstatuje se u izvještaju.

U Službi zaštite zaposlena su 32 radnika, od kojih njih 29 radi na operativnim poslovima.

“Smatramo da bi se broj radnika mogao proširiti za još jedno odjeljenje, čime bi se omogućilo nesmetano odsustvo za koriščenje godišnjih odmora, bolovanja, a stvorio bi se i prostor za svakodnevnu obuku“, piše u izvještaju.

Ne znaju zašto Uprava za šume ne organizuje zaštitu šuma od požara

U Službi zaštite tvrde da su posljednjih nekoliko godina prinuđeni da sami gase požare na cijeloj teritoriji Opštine Pljevlja.

“Nije nam poznato zašto Uprava za šume ne preduzima nikakve aktivnosti, iako je Uredbom o načinu i organizaciji rada državne uprave dužna da organizuje zaštitu šuma od požara… Imajući u vidu da je na području Opštine Pljevlja preko 78.000 hektara pod šumama, postavlja se ozbiljno pitanje koliko su pljevaljske šume zaštićene od požara “, konstatuje, između ostalog, Čavić u izvještaju.

Izvor: VIJESTI

%d