22/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Ugostitelji iz Pljevalja ističu da se nalaze u teškoj situaciji, da je posao već propao i da prometa više nema, te da su oni bukvalno pred bankrotom.

Dolazimo na posao, a u objektima nema nikoga – kazao je juče za ugostitelj i samostalni odbornik u lokalnom parlamentu Predrag Cvijović.

On ističe da je Služba zaštite i spasavanje sirenama i razglasom kroz grad uplašila građane sa virusom korona i da nakon toga u ugostiteljskim objektima nema prometa iako oni rade.

Gebelsovskim metodama građani su zaplašeni. S druge strane inspekcija je uplašila poslodavce. Dolaze da nas kontrolišu da li gosti nose maske, a gostiju u lokalima nema. Inspekcija, državne i opštinske službe moraju da znaju kada ugostitelji ostanu bez hleba da ćemo doći kod njih da tražimo dio njihovog parčeta – kaže Cvijović.

Iz Opštinske organizacije Saveza samostalnih sindikata upozoravaju da će sa dolaskom hladnijih dana ljetne bašte prestati sa radom, a to znači i pad prometa. Po mišljenju predsjednika opštinskog povjereništva Saveza samostalnih sindikata Ratka Pejovića trenutno je najveći problem pad prometa u ugostiteljstvu koji prijeti da bez posla ostavi veliki broj radnika. Pored ugosteljstva, ističe on, situacija je teška i u drugim uslužnim djelatnostima, gdje se, imajući u vidu situaciju sa korona virusom, ne naziru bolji dani.

U Pljevljima zimski period ili period grejne sezone traje osam do devet mjeseci. Znači, imamo veoma dug period rada ugostiteljskih objekata bez ljetnjih bašti. A rad ugostiteljskih objekata bez ljetnjih bašti u uslovima pandemije korona virusa izuzetno je loš – kaže Pejović i pojašnjava da su pljevaljski ugostitelji već ušli u jesenji period kada ljetnje bašte slabije rade.

Pejović podsjeća da su ugostitelji kućama poslali i tokom ljeta oko petinu radnika, te da će u narednom periodu biti novih otpuštanja.

Sasvim je sigurno da će radnika u ugostiteljstvu biti sve manje kako se primiče zimski period – kaže Pejović i ističe da je situacija jako teška i kada su u pitanju frizeri, kozmetičari, fotografi i druga zanimanja.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje prošle godine u Pljevljima u septembru bilo je 1.764 nezaposlena lica, dok ih je ove godine u istom periodu 2.366, ili 602 više nego prošle godine. Iz Zavoda za zapošljavanje su saopštili da je ove godine svega oko 200 Pljevljaka otišlo na sezonske poslove dok ih je prošle godine bilo angažovano preko 500. Podbacili su upravo ugostitelji na Primorju, na Žabljaku, ali i pljevaljski ugostitelji na Đurđevića Tari, pa nije bilo sezonskog zapošljavanja. Pljevljaci su posebno izgubili zbog propale turističke sezone na Žabljaku, izostankom splavarenja rijekom Tarom, te neorganizovanjem svadbi, posluženja prilikom sahrana i drugih pomena, ali i drugih skupova koji su usled korona virusa strogo zabranjeni.

Najavljene pomoći još nema

Iz lokalne uprave još uvijek nijesu uplatili najavljenu novčanu pomoć maloj privredi. Najave i predavanje zahtjeva od privrednika, među kojima se nalaze i ugostitelji, okončana je u avgustu. Iz lokalne uprave smo nezvanično doznali da su rešenja spremna ali da se čeka sa uplatama. Međutim, nismo mogli doboiti informaciju kada mala privreda može očekivati najavljenu novčanu pomoć.

Izvor:PV Informer