16/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Oprema koju su kroz projekat „Prekogranična zaštita od požara“ dobili Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i opštinske službe zaštite i spasavanja iz Nikšića, Pljevalja, Plužina, Šavnika i Žabljaka vrijedna je 95.675 eura i u velikoj mjeri će doprinijeti jačanju kapaciteta ovih institucija i službi za efikasniju zaštitu od požara koji uzrokuju znatne štetne posljedice, naročito tokom ljetnjih mjeseci. Nabavljena oprema uključuje kombinezone za gašenje šumskih požara, protivpožarne šlemove i opasače, zaštitne rukavice, naprtnjače za gašenje požara i protivpožarne metle.

Nabavljena oprema je prezentovana na konferenciji za medije održanoj u Podgorici, 31. maja, na kojoj su govorili Mirsad Mulić, generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Donata von Sigsfeld, programski menadžer u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Ana Vukadinović, generalni direktor za koordinaciju programa podrške Evropske unije u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, Samir Agić, pomoćnik ministra za zaštitu i spasavanje Ministarstva sigurnosti BiH, Edin Garaplija, direktor Instituta za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva, Veselin Gardašević, komandir Službe zaštite i spasavanja opštine Nikšić i Veselin Šturanović, izvršni direktor FORS Montenegra.

Pored nabavljene opreme, veoma važna komponenta projekta je i obuka za spasioce iz Crne Gore i BiH, koja je realizovana kroz prekogranične treninge i vježbe, pa su tako spasioci iz ciljnih opština imali priliku da unaprijede svoje znanje i vještine kroz dva treninga za prevenciju, zaštitu i ublažavanje posljedica požara, kao i da pokažu i testiraju nivo spremnosti i spasilačke vještine kroz dvije prekogranične pokazne vježbe. Ostale projektne aktivnosti koje su do sada realizovane uključuju prekogranične obuke za zaposlene u sistemu zaštite i spasavanja iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine na temu Smanjenje rizika od katastrofa, medijsku kampanju informisanja stanovništva o prevenciji i zaštiti od požara, publikacije i predavanja i radionice u lokalnim zajednicama, osnovnim i srednjim školama.

Projekat „Prekogranična zaštita od požara“ finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat u Crnoj Gori obuhvata opštine Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, a realizuju ga FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore i Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, u saradnji sa službama zaštite i spasavanja iz ciljnih opština. Projekat se u BiH realizuje u opštinama Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Foča i Trebinje, u saradnji Ministarstva sigurnosti BiH i Instituta za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva.