16/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Kiša koja je juče u popodnevnim satima počela da pada u Pljevljima praktično je spasila stanovništvo od prašine koja je dolazila sa kopova Rudnika uglja, ali i sa okolnih deponija i gradilišta. Naime, u jutarnjim časovima jak južni i istočni vjetar podigao je prašinu iz kopa Potrlica, kao i sa gradilišta na putnom pravcu Pljevlja-Mihajlovica. U prašini je bio čitav grad, ali su posebno bila ugrožena naselja „C“ i Radosavac. Potom je vjetar promijenio pravac pa je prašina iz Potrlice išla prema okolnim selima i naseljima.

Jak vjetar potom je počeo da obara stabla i lomi grane uličnih drvoreda. Stradala su stara stabla, kao što je vrba u neposrednoj blizini Husein-pašine džamije, čije stablo je palo na zelenu površinu, tako da nije pričinjena druga materijalna šteta, niti je neko od građana povrijeđen.

Sa seoskog područja stigle su informacije da je vjetar raznio stogove sijena, oštetio krovove pomoćnih objekata, dok je veliki broj sela ostao bez električne energije. Sa smirivanjem vjetra počela je da pada kiša, a zaposleni radnici Službe za zaštitu i spasavanje, kao i drugih lokalnih službi, odmah su se dali na posao i krenuli da uklanjaju polomljena stabla.

Čitav grad trpi posledice od prašine koja dolazi iz rudničkih kopova, ali su pojedina naselja posebno ugrožena. Obaveza Rudnika je da prisustvo prašine svedu na što manju mjeru – navodi se iz saopštenja Ekološkog društva „Breznica“, uz napomenu da prašina koja dolazi iz Rudnika negativno utiče na zdravlje građana Pljevalja.

Ekolozi ističu da su svjesni da su visoke temperature, ali da je ipak neophodno, posebno u vrijeme vjetrovitih dana, pojačati aktivnosti na kvašenju staza u kopovima. Pritom je neophodno da se vrši pranje pojedinih asfaltiranih površina. Prema njihovim tvrdnjama ne može se samo govoriti o jakom vjetru, već se moraju uložiti određena sredstva na zaštiti životne sredine, gdje bi se preventivno djelovalo.

Zbog oblaka prašine sa rudničkih kopova reagovali su iz Ekološkog društva „Breznica“. Oni su pozvali predstavnike Rudnika uglja da sve preduzmu kako bi se smanjile količine prašine koje padaju na grad. Iz ovog udruženja posebno ističu ugroženost naselja Radosavac i naselje „C“.

Čitav grad trpi posledice od prašine koja dolazi iz rudničkih kopova, ali su pojedina naselja posebno ugrožena. Obaveza Rudnika je da prisustvo prašine svedu na što manju mjeru – saopštili su iz ED „Breznica“, uz napomenu da prašina koja dolazi iz Rudnika negativno utiče na zdravlje građana Pljevalja.

Ekolozi ističu da su svjesni da su visoke temperature, ali da je ipak neophodno, posebno u vrijeme vjetrovitih dana, pojačati aktivnosti na kvašenju staza u kopovima, te da se vrši pranje pojedinih asfaltnih površina.

Postavlja se pitanje koliko prašina koja pada po gradu negativno utiče na zdravlje ljudi, odnosno koliko je Pljevljaka oboljelo od plućnih i drugih bolesti zbog višedecenijskog udisanja prašine – navode iz ED „Breznica“ i pozivaju inspekcijske službe da preduzmu određene poteze kako bi se na terenu o svemu vodilo više računa.

Izvor: DAN