29/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Požar koji je danima prisutan u reonu planine Bunetina u opštini Pljevlja, proširio se i na dio zone Nacionalnog parka Durmitor iako su zaposleni u Službi zaštite Parka, zajedno sa vatrogasnom službom iz Pljevalja, pokušavali da ga suzbiju i ugase, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Kako su kazali, riječ je o vrlo nepristupačnom terenu iznad samog kanjona Tare gdje se požar ubrzano širi među borovim stablima zbog osušene trave i niskog rastinja. Otežavajuća okolnost je tvrde i ta što se dio livada više ne kosi jer se ranije na takvim mjestima požar uspio izolovati i ugasiti.

Dodaju da nadzornici Nacionalnog parka Durmitor ovih dana, pružaju svoj maksimum da raspoloživim sredstvima za gašenje požara koja su jedino moguća na ovakvom terenu (naprtnjače sa vodom, grane, i dr.), lokalizuju požar kako se ne bi proširio u većim razmjerama i zahvatio kanjon Tare.

Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju pomoć i podršku svih nadležnih državnih organa kako bi se požar u NP Durmitor što prije lokalizovao i suzbio. Pravovremenim djelovanjem svih subjekata uključenih u gašenje ove negativne pojave spriječiće se posljedice po ukupni biljni i životinjski svijet ovog zaštićenog područja koji promoviše Crnu Goru kao destinaciju izvanrednih prirodnih ljepota i vrijednosti- navode u saopštenju.

Izvor: DAN