28/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja su ponovo helikopterom uključeni u gašenje požara na planini Bunetini koji se opet aktivirao prema kanjonu rijeke Tare i nacionalnom parku Durmitor. Pripadnici Službe su helikopterom prebačeni na mjesto požara, radi presjecanja pravca kretanja požara, iako se radi o veoma teškom terenu i velikom zadimljavanju. Od opreme su korišćene naprtnjače sa vodom i metalne metlarice. Požar se od jutros nekontrolisano širio sa druge strane planine prema dubini kanjona Tare. Vatra se najviše širi zahvaljujući izuzetno sušnom periodu, jakom vjetru i niskom rastinju i travi.

Prije par dana vatrogasci iz Pljevalja su zaustavili dalje širenje požara prema nacionalnom parku Durmitor ali se opet požar aktivirao promjenom pravca vjetra. Da bi se požar lokalizovao neophodno je dejstvo iz vazduha i o tome je već obavješten Direktorat za vanredne situacije, pa su tokom dana helikopteri MUP-a transportovali vatrogasce do nepristupačnih terena na lokacije širenja požara, dok helikopteri Vojske gase požar iz vazduha u rejonu Bunetine.

Zbog širenja požara prema nacionalnom parku Durmitor angažovano je svo raspoloživo ljudstvo u okviru nacionalnog parka Durmitor, koji na nepristupačnom terenu požar gase sa onim sa čim je to jedino moguće na ovako teškom terenu nepristupačnom za vatrogasna vozila, a to su naprtnjače sa vodom i granje.

Prethodnih dana pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja pored gašenja požara na planini Bunjetini, gasili su požare na Maljevcu, Gradini, Kosanici i još nekim lokacijama u opštini Pljevlja, a danas i na području Zelenog borja.

Izvor: PV INFORMER