30/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Od Gorana Čavića, komandira Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja, Redakcija portala je dobila informaciju da se požar u reonu planine Bunetine ne smiruje i da stalnim promjenama pravca vjetra mjenja i pravac širenja požara. U toku dana promjenom pravca vjetra požar se iz dubine kanjona rijeke Tare opet vraća prema vrhu kanjona i širi linijom od kilometar ipo. Komandir pljevaljske Službe zaštite i spašavanja je u 11 sati obavjestio Direktorat za vanredne situacije o potrebi hitnog uključivanja helikoptera za gašenje požara u ovom reonu, jer se uz angažovanje vatrogasaca iz Pljevalja koji su u tom vremenu gasili požar na tom terenu i dodatno angažovanje avijacije požar mogao držati u prihvatljivim okvirima.

Nažalost vojni helikopter se posle akcije oko Cetinja, na reon Bunetine pojavio na mjestu širenja požara oko 15 časova, kad je već požar zahvatio znatno veću površinu suve trave i niskog rastinja, pa je efekat gašenja bio mali, skoro nikakav, tako da je bilo nemoguće na velikom prostoru širenja požara prema Tarskom omaru zagasiti požar. Požar ide i niz rijeku i uz rijeku sa pljevaljske strane kanjona i prema mjestu Zlodo. Zbog izuzetno sušne vegetacije i prisutnog vjetra nemoguće je predvidjeti pravac kretanja požara. U kanjonu je nemoguće gašenje, čak ni za avijaciju. Gašenje je moguće samo na mjestima kad se pojavi na vrhu kanjona.

Što se tiče požara na ostalim lokacijama u pljevaljskoj opštini gase se požari u reonu Kosanice, Gradine i Zelenog borja. Požar u Zelenom borju između Odžaka i Potpeća gasi se od juče i tokom čitavog današnjeg dana i još nije pod kontrolom. Posebna pažnja se poklanja gašenju požara koji se širi u pravcu naseljenih objekata. Trenutno nema ugroženih objekata i ljudskih života.

Komandir Službe zaštite i spašavanja opštine Plevlja naglašava da je nulta tolerancija za paljenje vatre na otvorenom na prostoru čitave opštine Pljevlja jer zbog sušnog perioda i vjetra paljenje vatre na otvorenom može lako da izmakne kontroli.

Izvor: PV INFORMER