29/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U toku dana Služba zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja je dobila dojavu o potrebi uklanjanja zmije ispod stepenica stambenog objekta u naselju Komini. Po dojavi pripadnici Službe zaštite i spašavanju su intervenisali na licu mjesta sa odgovarajućim opremom za uklanjanje zmije.

Zmija se nalazila ispod stepenica ulaznih vrata. Uhvaćena je pomoću hvataljke za zmije i smještena u odgovarajuću kantu za transport gmizavaca. Radilo se o zmiji „bjelouški“, impozantne dužine od skoro 1,5 metra, koja spada u grupu neotrovnica.

Posle hvatanja zmija je prebačena van gradskog područja i puštena u njeno prirodno stanište. Današnje hvatanje zmije je samo jedan od mnogih slučajeva hvatanja zmija, koje su pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja uklonili proteklih godina u gradskoj i seoskoj sredini opštine Pljevlja.

Mnoge zmije žive na periferiji grada, pre svega bjelouške i smukovi. To stanište im odgovara pošto se hrane glodarima. Obično žive na poljanama, obradivim površinama, šumarcima ali nije rijedak slučaj da se nađu i po dvorištima kuća. Potpuno je normalno da na jesen ljudi češće viđaju zmije, jer one u jesen traže skrovita mjesta gdje će da prezime.

Izvor: PV INFORMER