28/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja i zaposleni Rudnika uglja AD Pljevlja, u petak 01. aprila ove godine, uspješno su spriječili širenje požara, koji je oko 15 sati, zahvatio krovnu površinu objekta Separacije “Doganje”.

Naime, zaposleni u Službi zaštite lica i imovine Rudnika uglja AD Pljevlja Momčilo Tomanović i Petar Dragašević, koji su bili u Monitoring centru kompanije, a po prethodnom upozorenju kolege iz patrole Dragana Gogića da je uočio dim na krovu objekta separacije, preko video nadzora u 14.45 h prvi su primjetili požar na pomenutom objektu. Iz Monitoring centra odmah su kontaktirani vatrogasna služba i policija, a zaposleni su se uputili na lice mjesta.

Brzom reakcijom radnika Rudnika i vatrogasaca, gdje je prvo vatrogasno vozilo već pet minuta nakon prijave bilo na licu mjesta, najprije je oslobođen ulaz u objekat, a potom su izvučena crijeva za vodu na krov i djelimično skunuta krovna konstrukcija. Takođe, odmah je isključena i struja u objektu i pristupilo se gašenju požara koji je bio zahvatio konstrukciju, grede i izolaciju ispod krova. Zaposleni iz Službe zaštite lica i imovine GogićDragašević i Mladen Grujičić, iako nijesu profesionalno obučeni za vatrogasce, požrtvovano i predano su učestvovali u gašenju i spriječavanju nastanka ogromne štete, izlažući sebe velikoj opasnosti. Dodatno otežan rad činila je nestabilnost krovne konstrukcije zahvaćene požarom, visina objekta i vremenski uslovi, ali to nije obeshrabrilo vrijedne rudare da zajedno sa vatrogascima i u takvim uslovima vode računa jedni o drugima, što potvrđuje kolega Gogić koji je spasio pripadnika vatrogasne službe od propadanja kroz krov objekta.

Pravovremenom intervencijom, profesionalnim i predanim odnosom prema imovini Društva, nakon dva sata borbe sa vatrenom stihijom, spriječeno je nastajanje veće materijalne štete na objektu separacije i požar lokalizovan u 17:00 h, nakon čega se pristupilo vršenju uviđaja i obezbjeđenju mjesta događaja.

Kako su u međuvremenu nadležna stručna lica ustanovila požar je izbio usljed samozapaljenja ugljene prašine na krovu objekta sepacije i utvrđeno da posljedica istog nije ljudski faktor.

Objekat Separacije “Doganje”, ubrzo će biti stavljen u punu funkciju, do kada je neophodno zamjeniti krov, kako bi RUP nastavio uspješnu isporuku uglja za maloprodaju i tržište široke potrošnje.

Služba za korporativne komunikacije RUP-a

Izvor: PV INFORMER