16/06/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

2. 11. 2016. TIVAT

OBUKA ZA INTERVENCIJE NA MORU Tivatski vatrogasci odradili vježbu spašavanja povrijeđenih sa broda

Vježba je odrađena na rashodovanom vojnom plovilu – desantnom brdu minopolagačau DBM-241 koji se nalazi na mrtvom vezu na Pristanu na Luštici, do kojeg su dvije ekipe sa ukupno 13 pripadnika SZS Tivat, prebačene brzim gumenjacima Porto Montenegro

Služba zaštite i spašavanja Oopštine Tivat u saradnji sa Mornaricom Vojske Crne Gore i ekipom marine Porto Montenegro, održala je juče vježbu spašavanja povrijeđenih osoba iz unutrašnjosti onesposobljenog broda.

Vježba je odrađena na rashodovanom vojnom plovilu – desantnom brdu minopolagačau DBM-241 koji se nalazi na mrtvom vezu na Pristanu na Luštici, do kojeg su dvije ekipe sa ukupno 13 pripadnika SZS Tivat, prebačene brzim gumenjacima Porto Montenegra.

„Scenario vježbe je predviđao pretragu unutrašnjih prostorija onesposobljenog broda u kojima nema svjetla jer je mašinski kompleks izbačen iz upotrebe. Upotrebom odgovarajuće opreme i pravilnom primjenom propisane procedure, naši vatrogasci izvršili su pretragu kompletne utrobe broda, kao i mašinskog prostora u veoma otežanim uslovima, pronašli su povrijeđenu osobu u strojarnici i bezbjedno je izvukli na sigurno.“- kazao je „Vijestima“ komandir SZS Tivat, Zoran Barbić.

On se posebno zahvalio Mornarici VCG jer je 50 metara dugi i 10 široki rashodovani ratni brod DBM-241, od skoro 600 tona, svojim unutrašnjim rasporedom bio idealan poligon za izvođenje ove vrste obuke i vježbi.

„Moramo staviti i akcenat na obuku našeg odoblja za  ovakve intervencije na plovilima jer je Tivat veliki nautički centar,a igrom slučaja u posljednje tri godine imali smo četiri slučlaja požara na plovilima i intervencija na nekim i od najvećih i najskupljih jahti na svijetu kakav je bio slučaj sa požarom na superjahti „Katara“ početkom septembra“, istakao je Barbić.

On je dodao da tivatski vatrogasci svakodnevno vježbaju i na napuštenom objektu nekadašnjeg vojnog kompleksa na rtu Župa gdje se simulira gašenje požara u zatvorenom prostoru, savladavanje požara koji se prebacuje sa jedne etaže objekta na drugu, upotreba pjenila u gašenju materija gdje se ne može primjenjivati voda, pretraga zadimljenih prostorija i slično.