19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Program „Najbolje prakse u lokalnoj samoupravi u Crnoj Gori“ devetu godinu za redom realizuje Zajednica opština Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a uz podršku Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Misija u Crnoj Gori.

Osnovni cilj Programa je da se utvrde, javno nagrade i prenesu najbolje prakse u jedinicama lokalne samouprave u oblastima koje su od posebnog značaja za funkcionisanje organa i javnih službi i kvalitet života građana.

Ocjenu i izbor najboljih praksi, u skladu sa definisanim programskim aktivnostima i utvrđenim kriterijumima, izvršio je Izborni panel, koji čine predstavnici organizatora i institucija koji u svom resoru imaju sektore koji se bave temama ovogodišnjeg Programa, i to: Ministarstva unutrašnjih poslova, Zajednice opština Crne Gore i Nevladine organizacije „Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore“.

Programom Najbolje prakse utvrđene su 4 tematske oblasti za dobijanje statusa najbolje prakse. Definisani su opšti kriterijumi za ocjenu, i to: uspješnost (primjenjenost u praksi); transparentnost i učešće javnosti; relevantnost-adekvatnost u odnosu na ciljeve prakse; prenosivost i primjenjljivost u drugim jedinicama lokalne samouprave i održivost sa stanovišta dugoročnih efekata i finansijske održivosti prakse. U okviru svake tematske oblasti, pored opštih kriterijuma, definisani su posebni kriterijumi koje praksa treba da zadovolji kako bi stekla status najbolje prakse.

U obrazloženju odluke za izbor Opštine Pljevlja za najbolju praksu u lokalnoj upravi kaže se da je „Internet prezentacija – web portal službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja“ Služba zaštite Opštine Pljevlja značajno doprinijela povećanju nivoa informisanosti građana o aktivnostima Službe zaštite, a time, indirektno, i povećanju nivoa bezbjednosti i spremnosti građana za adekvatno postupanje u opasnim i vanrednim situacijama.

Izradom web portala građani opštine Pljevlja su na kvalitetan i ažuran način upoznati sa svim aktivnostima i načinom rada Službe zaštite. Kroz web portal, građanima se, u vidu velikog broja instrukcija i obavještenja, daju upozorenja i korisni savjeti za postupanja u mnogobrojnim i različitim akcidentnim situacijama. Takođe data su uputstva o načinu i mogućnostima kako građani neposredno mogu doprinijeti smanjenju opasnih i akcidentnih situacija.

Izradom Internet prezentacije u značajnoj mjeri dat je doprinos sigurnosti i povjerenju građana u rad Službe zaštite i njenih pripadnika. Podsjećamo da je internet adresa web portala Službe zaštite i spašavanja www.vatrogasci-pljevlja.com .

Priznanje najbolje prakse ove godine dodjeljeno je u tri oblasti: Opštini Mojkovac u oblasti „Zaštita životne sredine u funkciji održivog razvoja lokalne zajednice“, Opštini Pljevlja u oblasti „funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava u akcidentnim situacijama“ i Opštini Tivat u oblasti „saradnja sa civilnim sektorom u ostvarivanju strateških ciljeva lokalne zajednice“.

Priznanja će biti uručena na svečanosti koja će biti upriličena u ponedjeljak, 12. decembra u Podgorici.