19/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Od 6. do 11. januara Služba zaštite i spašavanja je imala četiri intervencije spasavanja bolesnih lica sa seoskog područja, ističe Goran Čavić, komandir službe. To su uslovile vremenske prilike koje su se veoma pogoršale. Snijeg, jak mraz i vjetar, udaljenost, učinili su da grad bude za mnoge nedostižan. Na Badnji dan prva intervencija je bila u Crnoborima u porodici Lacmnanovića, gdje su motorne sanke došle do kuće, a potom je bolesna starica stavljena u posebno plastično korito koje sanke vuku za sobom.

Druga intervencija je bila pomoć čovjeku iz porodice Laketić, koji je krenuo iz Bitinskog polja gdje živi, ka Kosanici pod temperaturom i groznicom.

Spoljna temperatura na tom prostoru uz jak vjetar mislim da je bila – 30 stepeni. Došao je do kuća Petrovića, dalje nije mogao, pa su nas zvali iz te kuće da dođemo. Išla je dio puta „lada niva“ sa sankama, a poslednja tri kilometra sanke kojima je dovezen do auta. Nalazi se, trenutno, na hirurškom odeljenju naše Opšte bolnice. Radi se o licu koje živi samo, našao se pod visokom tempetaturom i bio je iznemogao – kaže Čavić. Intervencija nije bila laka, jer je protekla uz jak sjeverni vjetar, veoma nisku spoljnu temperaturu, a na sankama se sve to znatno pojačava.

Imala je Služba intervenciju 10. januara u Crljenicama, gdje se radilo o starijem čovjeku ( 1932. Godište ), članu porodice Kuburović. Žalio se na bolove u stomaku.

Zbog rizika odlučili smo da ga ljekar pregleda kući. Kod različitih slučajeva nije jednostavno staviti čovjeka na sanke, prilikom transporta može doći do smrzavanja. Morali smo porodicu da upoznamo sa svim rizicima. Tako smo ljekara Hitne pomoći vozili do kuće. Ljekar je utvrdio da nema znakova velike opasnosti i potrebe za hitnim djelovanjem, taj čovjek je tada odustao od transporta sankama ka Pljevljima, a ljekara smo vratili – opisuje Čavić.

Već 11. januara Služba je intervenisala u Vaškovu, na granici sa bjelopoljskom opštinom. Radi se o bebi od sedam mjeseci koja je već treći dan imala temperaturu 39 stepeni celzijusovih, a ne može da se prebaci u grad.

Prva zamisao je bila da se transportuje dokle se može do Premćana, ali potrebno je prevaliti oko sedam kilometara vožnje na sankama.

Nismo se usudili da transportujemo bebu tog doba sedam kilometara na sankama, to je ogromna udaljenost. Zbog rizika i uz konsultacije sa ljekarima porodica je dobila od Hitne pomoći recepte i podignuti su određeni lijekovi. Naša ekipa će da isporuči lijekove za bebu, a zatim ćemo pratiti šta se dešava – izvještava nas komandir Čavić.

Nažalost Služba nema sertifikovanog vozača za vožnju sanki, već joj pomaže volonter Crvenog krsta Vladan Vučković, koji je sertifikovani vozač.

Predsjednik opštine posjetio je, 13. januara, i nagradio 33 vatrogasca i volontera Vučkovića sa po 100 evra.

On nam se redovno odaziva na sve pozive, na čemu smo mu veoma zahvalni. Njega da tako kažemo „koristimo“ za duže i opasnije relacije, dok na manje zadatke idu naši ljudi koje je Vladan obučio da upravljaju sankama, iz svake smjene po dvojica – kaže Čavić.

Ozbilan požar u „Grandu“

Požar u hotelu „Grand“ Čavić smatra najozbiljnijim požarom na objektu od kad je on na čelu Službe. Požar se veoma brzo razvio 22. decembra, a gasilo ga je 15 vatrogasaca, pet vozila Službe i po cistijerna Rudnika uglja i Vektre-Jakić. Na gotovo petosatno gašenje Služba je utrošila 15 cistijerni tečnosti.

Evidentno je da je od trenutka kada je počeo, pa dok se požar razvio prošlo svega pet minuta što nam govori da je na licu mjesta bio neki veoma zapaljiv mateijal. Osim hotela „Grand“ bila je ugrožena obližnja kuća Vukovića na kojoj se vide materijalna oštećenja – rekao je Čavić.

Izvor: Pljevaljske novine