31/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

U Pljevljima je nešto posle 22 časa došlo je do požara na dimnjaku stambene zgrade u ulici Mila Peruničića u užem dijelu grada.

Gust dim je bio vidan iz većeg dijela grada, pa je izazvao zabrinutost velikog broja građana,posebno stanara zgrada.

Po pozivu jednog od građana na lice mjesta su izašli pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja. U svim stanovima kroz koje prolazi vertikala dimnjaka bilo je vidno oštećenje zidova, koji su na pojedinim mjestima popucali i pričinili značajnu materijalnu štetu. Prilikom zapaljenja čađi u odzaku razvijaju se ekstremno visoke temperature i do 1000°C. U takvim slučajevima dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.

Usled visoke temperature na spoljnim zidovima bilo je potrebno stalno dežurstvo, pa su pripadnici Službe zaštite i spašavanja tokom čitave noći,pa do ranih jutarnjih sati bili na licu mjesta i vršili obilazak stanova kroz koje prolazi instalacija dimnjaka, kako bi predupredili veće štetne posledice. Posebno je bilo rizično u okviru krovne konstrukcije zgrade.

Uzrok požara je što vjerovatno nije izvršeno čišćenje dimnjaka prije početka grejne sezone, iako su iz Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja više puta javno apelovali i pozivali građane da to učine.

Zgrada u kojoj je došlo do zapaljenja odzaka se nalazi u užoj gradskoj zoni i povezana je sa nizom drugih zgrada, tako da je kojim slučajem došlo do razvijanja požara, bilo bi ugroženo više zgrada i požar bi imao nesagledive štetne posledice .

Iz Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja ponovo apeluju na građane na svake godine redovno očiste odzake na svojim stambenim objektima prije početka nove grejne sezone.

Izvor: PV Informer

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *