13/08/2022
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Tek nakon nekoliko mjeseci istrage i ponavljanja zahtjeva, redakcija portala PV Informer je dobila odgovor od Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima, u kome se ističe da ne postoje osnovi sumnje da se, u dva odvojena slučaja uginuća nekoliko domaćih i divljih životinja u blizini pljevaljske deponije Jagnjilo, može govoriti o postojanju elemenata krivičnog djela za koji se goni po službenoj dužnosti.

Nakon svega, ni posle 9 mjeseci od uginuća životinja u dva odvojena slučaja u razmaku od nedelju dana, javnost očigledno nije ništa bliža saznanju šta je razlog uginuća životinja. Ostaje nepoznanica zašto je Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima trebalo toliko dugo da izviđa predmetni slučaj i zašto akreditovana državna laboratorija ni posle pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama nije željela da dostavi rezultate analiza na uvid javnosti.

Po prijavi građana u neposrednoj blizini gradske komunalne deponije “Jagnjilo” kod Pljevalja, aktivisti Ekološkog društva „Breznica“ pronašli su prije 9 mjeseci uginule divlje životinje. Tom prilikom je pronađeno nekoliko uginulih divljih svinja i jedna uginula lisica.

Milorad Mitrović, direktor ekološkog društva “Breznica” pozvao je u to vrijeme nadležne organe da utvrde šta je razlog uginuća divljih životinja, u neposrednoj blizini gradske komunalne deponije.

Nedelju dana posle prvog slučaja uginuća životinja iz ekološke organizacije „Breznica“ obavještena je javnost o novim uginulim životinjama u neposrednoj blizini deponije na Jagnjilu, gdje su nedavno pronađeni ostaci uginulih divljih svinja i lisice. Ovoga puta pronađeni su ostaci šest pasa lutalica.

Iz pljevaljskog ekološkog društva su ponovo obavjestili inspekcijske službe u opštini Pljevlja o misterioznom uginuću životinja na ovom prostoru i ponovo zatražili brzu reakciju nadležnih službi. Takođe su pozvali i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da reaguje.

Pored toga Upravi policije – CB Pljevlja su podnijeli prijavu sa ciljem da se utvrdi razlog uginuća i spriječi širenje zaraznih bolesti, a istovremeno propisno uklone uginule životinje sa ove lokacije.

Izvršeno je uz nadzor nadležnih inspekcijskih službi uzimanje uzoraka uginulih životinja radi vršenja potrebnih analiza, da bi potom uz asistenciju radnika komunalnog preduzeća „Čistoća“ i pripadnika Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja uginule životinje zakopane uz određene postupke predviđene zakonom za uklanjanje uginulih životinja.

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je povodom ova dva odvojena slučaja uginuća životinja u blizini gradske komunalne deponije na brdu “Trlica” kod Pljevalja, oformilo predmet i počelo izviđajne radnje. Uzorci životinja su predati na analizi Centru za ekotoksikološka ispitivanja u Podgorici radi utvrđivanja uzroka uginuća životinja.

Iako je prošlo više mjeseci od misterioznog uginuća životinja, javnost nije imala nikakve informacije iz tužilaštva i nadležne državne laboratorije, dokle se stiglo sa utvrđivanjem razloga uginuća životinja.

Redakcija portala je zbog objektivnog informisanja javnosti nekoliko puta putem elektronske pošte tražila od Opštinskog državnog tužilaštva u Pljevljima izvještaj nadležne državne laboratorije o predmetnom slučaju i dokle se stiglo sa istražnjim radnjama, ali je između ostalog odgovarano: “Da je predmet u fazi izviđaja i da će nakon pribavljanja i analize svih relevantnih podataka biti donijeta odluka da li u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Redakcija portala “PV Informer” je 7. aprila 2022. godine pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacija zatražila od Centra za ekotoksikološka ispitivanja iz Podgorice rezultate analiza uginulih životinja ali je zahtjev odbijen kako je u rješenju navedeno: “Iz razloga prevencije istrage i gonjenja izvršilaca krivičnih djela, radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom i krivičnom postupku i dokaze prikupljene izviđajem i istragom”.

Tek 16. juna 2022. godine redakcija portala je od ODT Pljevlja dobila informaciju u kojoj je navedeno:
“Da je nakon sprovedenog izviđaja u predmetu formiranom povodom događaja koji opisujete, Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima ocijenilo da ne postoje osnovi sumnje da u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Nakon svega, ni posle 9 mjeseci od uginuća životinja u dva odvojena slučaja u razmaku od nedelju dana, javnost očigledno nije ništa bliža saznanju šta je razlog uginuća životinja. Ostaje nepoznanica zašto je Osnovnom tužilaštvu u Pljevljima trebalo toliko dugo da izviđa predmetni slučaj i zašto akreditovana državna laboratorija ni posle pozivanja na Zakon o slobodnom pristupu informacijama nije željela da dostavi rezultate analiza na uvid javnosti.

O svemu ovome najbolje svjedoči izjava Milorada Mitrovića, direktora ekološkog društva “Breznica”, koji je 16. juna ove godine po saznanju da je predmetnim slučajem utvrđeno da ne postoje osnovi sumnje da u radnjama bilo kog lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, za web portal PV Informer” izjavio:

“Drago mi je da je utvrđeno da nema bojazni da je životinje neko otrovao i izvršio neko nasilje nad njima, što ukazuje na građansku svijest građana, pa mi ostaje jedino da pretpostavim da se radi o kolektivnom ritualnom samoubistvu životinja na istoj lokaciji“.

AUTOR: Redakcija portala PV Informer

Tekst objavljen na portalu MREŽA -Mreža lokalnih elektronskih publikacija ,u sklopu projekta „Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta“.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Transparentnost lokalnih online medija za jačanje demokratskih kapaciteta”, a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

Izvor: mrezamedija.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d bloggers like this: