16/04/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Ovih dana vladaju idealni uslovi za podmetanje, izazivanje i razvijanje požara na otvorenom prostoru.

U ponedjeljak smo vas informisali o aktivnostima Službe zaštite i spašavanja i njenih pripadnika na gašenju požara za period 16. – 19. mart kada je za četiri dana ugašeno 26 požara na različitim lokacijama. Gašeni su uglavnom požari trave i niskog rastinja, četinarske i listopadne šume.

Takođe, obavjestili smo vas da je Služba zaštite u komunikaciji sa Upravom policije te da je dogovoreno je sve dojave o požarima budu prijavljene njihovoj kriminalističkoj službi koja će sve slučajeve podmetanja požara pa tako i izazivanje opšte opasanosti procesuirati.

Međutim, nade da će se oni koji podmeću požare zaustaviti ili bar smanjiti svoje piromanske instinkte se nijesu ostvarile.

Naprotiv…

U ponedjeljak, 20. marta pripadnici Službe zaštite intervenisali su 7 puta i to u Bogiševcu, Orlji, Glisnici, Matarugama, Gornjem selu, Rudnici i Krupicama.

Utorak, 21. mart ostaće upamćen po rekordnom broju intervencija za jedan dan od kad se vodi precizna evidencija. Naime, pripadnici Službe zaštite intervenisali su na 15 lokacija i to: Glisnici dva puta, Bogiševcu dva puta, Meljaku ( iznad „Vektre-Optel“ ), Maoču, Jugovu, Srdanovom grobu, Pliješevini, Kominima, Kosanici, Golubinji, Matarugama, Čavnju i u ul. Aleksandra Vukovića – Vuka gdje je gorela deponija piljevine „Vektre-Jakić“ pijeteći da požar zahvati obližnje stovarište.

U srijedu, 22. marta pripadnici Službe zaštite su intervenisali na 14 lokacija: Boljanićima, Zekavicama, Vrbi, Malim Krćama, Lađani, Ravnima, Potkovaču, Ivanovom polju, Baljenovcu, Dabovini, Vijencu, Meljaku, Vrbici i opet kao i prethodni dan, na gašenju deponije piljevine „Vektre-Jakić“.

Od početka mjeseca pripadnici Službe zaštite i spašavanja su imali 83 intervencije. Kada se radi o mjesecu martu, do sada je rekord držao onaj iz 2007. godine kada je intervenisano 53 puta. Radi upoređenja, u martu prošle, 2016. godine pripadnici Službe zaštite su intervenisali 19 puta.

Ako piromani narednih dana ne obuzdaju svoje porive lako bi se moglo desiti da ovogodišnji mart po broju intervencija prevaziđe rekordni avgust 2012. godine kada su pripadnici Službe zaštite i spašavanja imali 128 intervencija u toku jednog mjeseca.

Izvor: PV Informer