28/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Pljevaljska Služba zaštite i spašavanja spremna je za ljetnju požarnu sezonu. Ljeto za sad protiče mirno a u planu nam je i prijem 10 pripravnika, koji će biti podmladak za budući perio – kazao je Bogdan Bojović, komandir Službe

Pljevaljska Služba zaštite se u kontinuitetu organizuje za ljetnje intervencije.

PRIPREME

Obavljene su sve pripreme za ovu požarnu sezonu. Služba je dobro obezbjeđena. Sva oprema je prekontrolisana i nalazi se u dobrom stanju. Pored kontrole vozila i opreme odrađene su i neke preventivne aktivnosti. Podijelili smo flajere sa uputstvima o tome kako se ponašati u slučaju požara. Takođe je predsjednik Opštine donio Naredbu o zabrani loženja i paljenja na otvorenom prostoru, koja se odnosi i na privredne subjekte i fizička lica – saopštio je.

U Službi su trenutno zaposlena 23 vatrogasca-spasioca.

U toku sezone nijesu dozvoljena odsustva i korišćenje godišnjih odmora. Nivo operativne spremnosti se podiže na viši nivo. Planiramo prijem 10 pripravnika, koji bi bili baza za podmlađivanje Službe u budućnosti. U prethodnim godinama priman je neznatan broj sezonskih radnika – saopštio je on.

Kada je o požarima riječ, određene su tačke kojim prilikom ljetnjih mjeseci treba posvetiti posebnu pažnju.

– Imamo nekoliko kritičnih mjesta koja su do sada bila najpodložnija požarima. To su rejon Kosanice, Mataruga, Kozica, Selac – Krupice, Bobovo, kanjon Drage i Tare – naveo je Bojović.

Kako kaže, jedan od problema koji im se nameće je udaljenost Pljevalja od ostalih gradova.

– Saradnja sa lokalnim Službama drugih opština je mala zbog teritorijalne daljine i pojavljivanja hazarda, po pravilu u isto vrijeme, na širem području – uz napomenu da u Pljevljam nema dobrovoljnih vatrogasnih društava.

AKCIJE

Osim za gašenje požara Služba je zadužena i za brojne druge akcije.

– Prošle godine imali smo ukupno 270 intervencija, a nijedan hazard se po broju intervencija nije posebno izdvojio. Akcije za koje smo zaduženi su i poplave, saobraćajni udesi, spašavanja sa visina i iz dubina, lavine, odroni, klizišta, zemljotresi, spašavanje životinja, hemijsko-tehnološki akcidenti i druge aktivnosti. Takođe smo i mišljenja da nikako ne bi trebalo dozvoliti turistima da se bez vodiča kreću po planinama i kanjonima, jer su i akcije spašavanja tog tipa veoma česte – kazao je komandir Bojović.

FORMIRATI DRŽAVNU SPASILAČKU JEDINICU

Na pitanje ima li prostora da se unaprijedi oblast zaštite i spašavanja Bogdan Bojović odgovara pozitivno.

– Na državnom nivou bi možda trebalo formirati jedinicu koja bi intervenisala na najugroženijim područjima. Takođe bi se morala i povećati inspekcijska kontrola i pojačati kaznena politika za lica koja izazivaju požare – predlaže komandir pljevaljske jedinice.

Spašavanje mačaka, hvatanje gmizavaca

Iako je ljetnja sezona u toku, vatrogasci-spasioci kaže Bogdan Bojović, sasad nemaju većih intervencija.

– Ova godina zbog obilnih padavina protiče mirno, ali pogoduje razvoju vegetacije, što može kasnije biti problem. Intervencije koje smo imali u junu su požar sijena, pranje kolovoza poslije saobraćajnog udesa, obezbjeđenje muzičkog koncerta, spašavanje mačke, požar na stubu električne mreže, požar na porodičnoj kući, poplava, obezbjeđenje fudbalske utakmice, hvatanje gmizavaca i pranje krvi sa kolovoza – naveo je Bojović.

Izvor: Pobjeda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *