29/05/2024
obuka
oprema
50529076-626382131113276-5034691854147256320-n
default
default
previous arrow
next arrow

Vatrogasne ekipe u Bijelom Polju i Pljevljima, prethodnog vikenda imale su pune ruke posla, zbog požara, koji izazivaju građani čisteći imanja. Iz službi zaštite i spašavanja pozvali su nadležne da konačno počnu da kažnjavaju.

Telefon u bjelopoljskoj Službi zaštite prethodnog vikenda usijao se od poziva. Nesavjesni građani palili su otpad nakon čišćenja imanja, pa je samo u bjelopoljskoj opštini gorjelo na više lokacija.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Edin Kolić, ističe da su imali u posljednjih 48 sati desetak požara.

„Bile su ugrožene kuće, ali i repetiror na Obrovu sa dva pomoćna objekta. Tu je i agregat sa gorivom, tako da su ovi požari mogli da izazovu veliku štetu“, istakao je Kolić.

Gorjelo je brdo Obrov, vatra se širila i u Cerovu. U selu Godijevo prethodnih dana bila je ugrožena škola.

Mještanin Godijeva Osman Sijarić navodi da gotovo svakog dana gori kad krenu da se čiste imanja, te da je pomagao vatrogascima da gase požar oko škole.

Kako bi spriječili širenje požara, bjelopoljska služba zaštite preventivno je djelovala. Obilazili su mjesne zajednice, dijelili flajere, no čini se da su se brojni mještani oglušili na apel vatrogasaca. Zato su od lokalne samouprave tražili da proširi nadležnosti komunalne policije, koja bi nesavjesni građani odgovarali pred zakonom.

„Mi smo im kazali da nas zovu kad imaju potrebu da pale, da budemo tu, da držimo sve pod kontrolom. Oni očigledno misle da mogu sami i evo sta se desi“, objašnjava načelnik bjelopoljske Službe zaštite i spasavanja.

I u Pljevljima je prethodnog vikenda gorjelo na dvadesetak lokacija, saopšteno je iz Službe zaštite i spasavanja. Nepristupačan teren otežavao je gašenje vatre. Vatrogasci su, ipak, danas uspjeli da ugase sve požare. I u Bijelom Polju i u Pljevljima sagasni su da se šumskim požarima može stati na kraja jedino kažnjavanjem onih koji ih izazivaju.

Izvor: RTCG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *